vineri, octombrie 11, 2024

Băncile internaționale continuă să obțină profituri uriașe în Rusia, în ciuda „sancțiunilor”

EconomieBăncile internaționale continuă să obțină profituri uriașe în Rusia, în ciuda „sancțiunilor”

La mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei, 21 de bănci internaționale încă operează și fac bani în Rusia, respectiv un total de 3,5 miliarde de dolari în 2023, potrivit unui studiu al Kyiv School of Economics (KSE).

Din aceste profituri, autoritățile fiscale ruse au obținut taxe și impozite totale de 970 milioane de dolari.

Cele mai mari șapte bănci europene încă active din Rusia sunt Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP.

OTP din Ungaria și Raiffeisen Bank International din Austria au, de departe, cele mai expuneri în Rusia.

Stabilită în majoritatea fostelor țări comuniste din Europa Centrală și de Est de peste 30 de ani, Raiffeisen a dezvoltat o importantă rețea de bănci de retail în Rusia, și a ajuns până la punctul de a fi inclusă în lista instituțiilor de importanță sistemică întocmită de Banca Centrală a Rusia.

Această prezență puternică se reflectă în rezultatele financiare ale băncii care anul trecut a obținut din activitățile sale din Rusia venituri de peste 2,6 miliarde de euro și un profit de 1,34 miliarde de euro, echivalentul a 52% din câștigurile sale totale.

Pentru Raiffeisen, ca și pentru celelalte bănci vizate, profiturile generate în Rusia nu sunt în sine ilegale, în lipsa unui embargo total împotriva țării.

Sancțiunile sunt suportate de oameni, nu de corporații

Nicolas Véron, economist la Institutul Bruegel din Bruxelles și Institutul Peterson pentru Economie Internațională din Washington, a subliniat că „dacă băncile europene rămân [în Rusia], este pentru că firmele europene continuă să facă afaceri cu această țară. Rămâne de văzut dacă băncile au nevoie de o prezență în retail banking.”

Taxele plătite de băncile europene, echivalentul a aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice preconizate ale Rusiei pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine care rămân în țară ajută Kremlinul să își mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzi mai mari, ci și de sancțiuni internaționale asupra băncilor rusești. Astfel de măsuri i-au lipsit pe rivalii lor de accesul la sistemele internaționale de plată și au sporit atractivitatea băncilor occidentale față de clienții din țară.

Vezi si alte articole...