marți, iunie 18, 2024

Berkshire Hathaway a raportat sâmbătă cel mai mare profit operaţional trimestrial al său

EconomieBerkshire Hathaway a raportat sâmbătă cel mai mare profit operaţional trimestrial al său

Creşterea ratelor dobânzilor şi rezultatele mai bune la asigurătorul auto Geico au permis companiilor de asigurări din grupul Berkshire să genereze mai mulţi bani în trimestrul al doilea, cu profitul în urcare cu 38% şi veniturile din dobânzi şi alte investiţii crescând de şase ori.

Dar, în timp ce profitul operaţional a depăşit 10 miliarde de dolari, aceleaşi rate în creştere au făcut mai costisitoare cumpărarea şi modernizarea locuinţelor, dăunând rezultatelor companiei Clayton Homes din Berkshire şi afacerilor cu produse pentru construcţii şi cumpărarea de RV-uri de la divizia Forest River, unde veniturile au scăzut cu 34%.

Profitul a scăzut, de asemenea, la una dintre cele mai mari afaceri din Berkshire, compania feroviară pentru transport de mărfuri BNSF, cu o scădere de 24%, reflectând livrările mai scăzute de bunuri de larg consum, concurenţa preţurilor din partea transporturilor rutiere şi salariile mai mari pentru angajaţi.

Berkshire a părut, de asemenea, să fie precaută faţă de preţurile ridicate ale acţiunilor, deoarece acţiunile americane şi-au extins creşterea.

În timpul celui de-al doilea trimestru, Berkshire a vândut cu 8 miliarde de dolari mai multe acţiuni decât a cumpărat şi a răscumpărat mai puţin din propriile acţiuni şi a încheiat luna iunie cu un cash aproape record de 147,4 miliarde de dolari.

”Povestea aici este DESPRE ratele dobânzilor şi evaluările acţiunilor”, a spus Jim Shanahan, un analist al firmei Edward Jones cu un rating de ”cumpărare” pentru Berkshire.

Investitorii urmăresc îndeaproape Berkshire datorită reputaţiei lui Buffett şi pentru că rezultatele unităţilor operaţionale ale companiei din Omaha, Nebraska, reflectă adesea tendinţele economice mai ample.

Aceste unităţi includ, de asemenea, compania energetică omonimă din Berkshire, mai multe companii industriale şi mărci cunoscute precum Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom şi See’s Candies.

Buffett împlineşte 93 de ani pe 30 august. El are o avere de 117,5 miliarde de dolari şi este al şaselea cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes.

Profitul operaţional trimestrial al Berkshire a crescut cu 7%, până la 10,04 miliarde dolari, sau aproximativ 6.938 dolari pe acţiune de clasă A, de la 9,42 miliarde dolari cu un an mai devreme.

Rezultatele operaţionale au reflectat achiziţiile recente ale Alleghany, ale cărei afaceri includ diverşi asigurători şi compania de jucării care produce Squishmallows, şi operatorul de oprire a camioanelor Pilot, care a obţinut un profit de 114 milioane de dolari.

Venitul net a totalizat 35,91 miliarde dolari, sau 24.775 dolari pe acţiune de clasa A, comparativ cu o pierdere de 43,62 miliarde dolari înregistrată în anul anterior.

Rezultatele anului trecut au reflectat o modificare contabilă pentru unele contracte de asigurare.

Berkshire a răscumpărat acţiuni de 1,4 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, în scădere de la 4,4 miliarde de dolari din ianuarie până în martie.

De asemenea, a vândut acţiuni în valoare de 12,6 miliarde de dolari, în timp ce a cumpărat doar de 4,6 miliarde de dolari.

Apple a reprezentat aproximativ jumătate din portofoliul de acţiuni de 353 de miliarde de dolari al Berkshire.

 

Vezi si alte articole...