joi, mai 30, 2024

Bucureștenii din cartierul Tineretului protestează astăzi. „Vrem copaci, nu betoane!”

Din OrasBucureștenii din cartierul Tineretului protestează astăzi. „Vrem copaci, nu betoane!”

Sloganul „Vrem copaci, nu alveole betonate!” reflectă nemulțumirea exprimată de mai mulți locuitori ai cartierului Tineretului din București, care au ieșit din nou în stradă în cadrul celui de-al doilea protest organizat în decursul unei săptămâni. Revolta locuitorilor din zonă a izbucnit după ce Primăria Sectorului 4 a luat decizia de a tăia peste 30 de arbori uscați, defrișare pentru care a primit anul trecut aviz în regim de urgență din partea Primăriei Capitalei. Acești arbori se aflau în alveolele dintre locurile de parcare, care acum sunt betonate pentru a crea spațiu suplimentar de parcare. În plus, arborii au început să se usuce după ce, în 2019, Bulevardul Tineretului a fost reamenajat, generând locuri de parcare noi.

Decizia Primăriei Sectorului 4 de a betona alveolele și de a extinde spațiul de parcare în loc să înlocuiască arborii uscați și tăiați cu alții a stârnit indignarea bucureștenilor, care organizează un nou protest diseară, coordonat de Acțiunea Comunitară Tineretului.

„Al doilea protest prin care noi, comunitatea civică din cartierul Tineretului ne opunem lucrărilor efectuate de Primăria Sectorului 4 de a desființa alveolele din care s-au tăiat copacii în declin biologic. Cerem refacerea alveolelor desființate si pregătirea lor pentru plantarea de noi copaci. Vrem Copaci, nu alveole betonate!! Ne vedem Joi, 16 Mai, Ora 18.00 la intersecția dintre Bulevardul Tineretului cu strada Vişana”.

Într-o declarație pentru G4Media, Primăria Sectorului 4 a comunicat că betonarea alveolelor de pe Bulevardul Tineretului, în zona parcului, este considerată soluția optimă.

„La Tineretului în zona alveolelor, din acele alveole s-au îndepărtat practic copăceii pe care noi i-am plantat acolo anul trecut și care nu s-au prins pentru alveola este foarte mică și s-a ajuns la concluzia că alveola nu este suficient de generoasă pentru ca pomul să se dezvolte acolo și s-a renunțat la amplasarea pomilor în acele alveole. De aceea spațiul s-a și betonat. Dar ca să se obțină același efect și să ne ajute pomii în zona bulevardului, pe aliniamentul stradal s-au plantat 35 de arbori cu diamentrul între 15-20 cm, arbori maturi și mai bine dezvoltați decât cei pe care îi pusesem anul trecut, în aceeași zonă, nu la mare distanță, doar că nu s-au mai amplasat în alveolă”.

În ceea ce privește situația actuală, reprezentanții Acțiunii Comunitare Tineretului afirmă că lucrurile sunt în regulă pe segmentele de bulevard dinspre Calea Văcărești spre Aleea Trestiana și de la Şincai spre Trestiana. Aici, s-a observat crearea unui număr egal de alveole noi pentru arbori în compensare cu cele betonate. Totuși, există în continuare probleme:

„Probleme în acest moment rămân pe bucata de la Trestiana până la intersecția cu Aleea Trestiana. Aici, după creerea de alveole noi pentru compensări, suntem pe MINUS cu 20 de ALVEOLE! 20 copaci care au fost şi nu vor mai fi. În acest moment, în ciuda freneziei tăierii de noi alveole de ieri, pe Bulevardul Tineretului lipsesc 20 de alveole, deci 20 de copaci mai puțin”.

Mișcarea de protest a locuitorilor din Tineretului este susținută și de inițiativa civică „Vrem Schimbare”.

Vezi si alte articole...