sâmbătă, martie 22, 2025

Bursele europene au scăzut uşor, iar preţurile petrolului au avansat puţin, luni, după revolta Wagner în Rusia

EconomieBursele europene au scăzut uşor, iar preţurile petrolului au avansat puţin, luni, după revolta Wagner în Rusia

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheitat tranzacţiile cu un declin de 0,1%, după o sesiune agitată.

Creşterile au fost connduse de sectorul produselor chimice, cu o creştere de 0,9%, în timp ce acţiunile companiilor de petrol şi gaze au urcat cu 0,8%.

Acţiunile din domeniul sănătăţii au înregistrat cea mai mare pierdere, de 1,1%.

Indicele S&P Global Ratings şi-a ridicat prognoza pentru evoluţia produsului intern brut al zonei euro în 2023 la 0,6%, de la 0,3%, invocând piaţa robustă a muncii, impactul măsurilor fiscale şi perspectivele dobânzilor.

Cu toate acestea, S&P Global Ratings a observat că unii factori pozitivi post-pandemici se estompează şi dobânzile mai mari ar putea afecta cererea şi şi-a redus previziunile de creştere pentru 2024 la 0,9%, de la 1%.

Între timp, un sondaj german despre încrederea oamenilor de afaceri în economie a ratat în mod semnificativ aşteptările economiştilor şi a constatat că companiile ”au fost deosebit de pesimiste”.

Indicele Stoxx 600 a scăzut pe parcursul a cinci sesiuni consecutive, săptămâna trecută, deoarece a reflectat sentimentul global negativ.

Preţurile globale ale petrolului au crescut luni, după ce în weekend a avut loc o rebeliune armată împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin condusă de Evgheni Prigojin, liderul grupului de luptători mercenari Wagner.

Preţurile au crescut pe măsură ce investitorii au monitorizat o posibilă penurie de petrol, dar câştigurile s-au redus după ce revolta condusă de Prigojin s-a încheiat rapid.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 0.7%, la 74,39 dolari pe baril, în timp ce petrolul West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat în urcare cu 48 de cenţi, sau cu 0.7%, la 69,64 dolari pe baril.

 

Vezi si alte articole...