luni, iulie 22, 2024

Care sunt condițiile esențiale pentru viață în univers? 

SCIENCE+Care sunt condițiile esențiale pentru viață în univers? 

 Pentru ca viața să existe, e necesar ca pe planeta în discuție condițiile necesare vieții să rămână adecvate suficient de mult timp, deoarece organismele vii au nevoie de milioane de ani pentru a evolua suficient ca să ajungă într-un stadiu în care sunt complet autonome.

De exemplu, viața de pe Pământ a avut nevoie de aproape 3,5 miliarde de ani pentru a evolua de la un simplu organism unicelular la speciile pe care le cunoaștem astăzi.

În căutarea vieții dincolo de Pământ, trebuie să căutăm planete cu apă în stare lichidă, apă aflată la suprafața lor. Pentru ca apa să fie în stare lichidă, temperatura de pe suprafața planetei trebuie să fie potrivită – nici prea mare, nici prea mică.

Pe 22 februarie 2017 NASA a confirmat existența a șapte planete stâncoase aflate în jurul unei stele din apropiere – o pitică roșie ultra-rece cu o temperatură la suprafață de puțin peste 2500ºK, cunoscută sub numele de Trappist – 1. Sistemul solar este situat la o distanță de aproximativ 40 de ani lumină de Pământ, în direcția constelației Vărsătorului.

Dintre aceste șapte planete, doar pentru trei există siguranța că au o temperatură a suprafeței adecvată, adică sunt situate în zona locuibilă a stelei. Însă lângă faptul că se află în zona locuibilă, pentru a susține viața, o planetă trebuie să îndeplinească și alte criterii. Probabil unul dintre cele mai importante criterii este ca planeta să aibă un câmp magnetic care să o protejeze de radiațiile stelei, potrivit publicaţiei bulgare Nauka.

Vezi si alte articole...