duminică, mai 26, 2024

Casa Petrescu va fi achiziţionată de Primăria Sectorului 1. Ce planuri au autoritățile cu clădirea emblematică

Din OrasCasa Petrescu va fi achiziţionată de Primăria Sectorului 1. Ce planuri au autoritățile cu clădirea emblematică

Casa Petrescu, inclusă în Lista monumentelor istorice, va fi achiziţionată de Primăria Sectorului 1 şi transformată într-un centru educaţional multifuncţional, a anunțat miercuri Clotilde Armand, primarul sectorului 1, pe pagina de Facebook.

Decizia a fost luată în urma unui vot al consiliului local de sector, prin care se solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti împuternicirea expresă a sectorului 1 în vederea achiziţionării casei Petrescu.

Clotilde Armand a prezentat ce vrea să facă administraţia locală cu acest imobil.

Edilul a spus că prima măsură va fi reabilitarea pentru a proteja şi conserva patrimoniul cultural-istoric.

„Apoi vom face aici un centru educaţional multifuncţional unde copiii care au domiciliul în sectorul 1 să-şi poată pune în practică abilităţile şi aptitudinile, unde să-şi poată transpune în mod liber şi creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-ştiinţifice, prin crearea de ateliere tematice”, a spus Clotilde Armand.

Armand a precizat că vor fi create săli de studiu şi practică în parteneriat cu unităţile de învăţământ din sectorul 1.

„De asemenea, vor fi realizate spaţii comerciale/ expoziţionale în concordanţă cu istoricul comercial al imobilului şi al întregii zone”, a precizat edilul.

Istoria casei Petrescu

Casa Petrescu, situată pe Calea Griviţei nr. 115-117, a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capşa, an în care proprietarul şi-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale „La Vapor”, potrivit istoricului prezentat de Clotilde Armand.

În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul „Mercur”, apoi, în anul 1937, renumitul Magazin „Popp& Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ş.a.) şi-a deschis aici o filială.

După naţionalizare, în perioada comunistă şi la începutul anilor ’90, în clădire a fost un magazin „Alimentara” şi o circă financiară.

Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 de moştenitorii proprietarilor iniţiali. În prezent, clădirea este nefolosită şi se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

Vezi si alte articole...