Casa Petrescu, inclusă în Lista monumentelor istorice, va fi achiziţionată de Primăria Sectorului 1 şi transformată într-un centru educaţional multifuncţional, a anunțat miercuri Clotilde Armand, primarul sectorului 1, pe pagina de Facebook.
Decizia a fost luată în urma unui vot al consiliului local de sector, prin care se solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti împuternicirea expresă a sectorului 1 în vederea achiziţionării casei Petrescu.
Clotilde Armand a prezentat ce vrea să facă administraţia locală cu acest imobil.
Edilul a spus că prima măsură va fi reabilitarea pentru a proteja şi conserva patrimoniul cultural-istoric.
„Apoi vom face aici un centru educaţional multifuncţional unde copiii care au domiciliul în sectorul 1 să-şi poată pune în practică abilităţile şi aptitudinile, unde să-şi poată transpune în mod liber şi creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-ştiinţifice, prin crearea de ateliere tematice”, a spus Clotilde Armand.
Armand a precizat că vor fi create săli de studiu şi practică în parteneriat cu unităţile de învăţământ din sectorul 1.
„De asemenea, vor fi realizate spaţii comerciale/ expoziţionale în concordanţă cu istoricul comercial al imobilului şi al întregii zone”, a precizat edilul.
Istoria casei Petrescu
Casa Petrescu, situată pe Calea Griviţei nr. 115-117, a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capşa, an în care proprietarul şi-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale „La Vapor”, potrivit istoricului prezentat de Clotilde Armand.
În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul „Mercur”, apoi, în anul 1937, renumitul Magazin „Popp& Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ş.a.) şi-a deschis aici o filială.
După naţionalizare, în perioada comunistă şi la începutul anilor ’90, în clădire a fost un magazin „Alimentara” şi o circă financiară.
Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 de moştenitorii proprietarilor iniţiali. În prezent, clădirea este nefolosită şi se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.