vineri, mai 3, 2024

Câți bani câștigă un fondator de start-up în România?

EconomieCâți bani câștigă un fondator de start-up în România?

Peste 80% din fondatorii de start-upuri din România trăiesc din banii pe care îi câștigă din alte surse, precum un loc de muncă într-o altă companie, colaborări sau freelancing. Sau din banii de la mama și tata. Asta poate și din cauză că românii alocă, în general, mult sub 1% pentru investiții în start-upuri, declară Ilinca Păun, fondatoarea comunității de business angels Bravva Angels.

Acești fondatori încep să aibă bani pentru salarii abia după ce primesc o primă rundă de finanțare din partea unui investitor. În general, această primă rundă de finanțare se ridică, în România, la 200.000 de euro. În acel moment, fondatorii încep să își acorde salarii situate în jurul a 1.000 de euro pe lună.

Piața de investiții din România nu duce lipsă de bani, însă sume disponibile sunt în general direcționate către companiile aflate în stadii mai avansate de dezvoltare.

„Putem aplica o formulă simplă prin care estimăm că sunt 10-15 platforme de finanțare pre-seed (comunități angels, acceleratoare, platforme de crowdfunding) către care trimit aplicații pe trimestru aproximativ 20 de start-upuri. Rezultă 300 de start-upuri cu o nevoie de pre-seed money pentru a porni compania de tehnologie. Dacă ne gândim că 200.000 de euro este valoarea unei finanțări la început de drum, nevoia de finanțare a start-upurilor existente acum în România ar fi de circa 60 milioane de euro”, a spus Păun.

Bani sunt, dar banii nu sunt totul

Ea a adăugat că firmele de venture capital au anunțat un total disponibil de 250 milioane de euro pentru finanțări.

Există însă și o serie de dificultăți. Una este reprezentată de faptul că mulți fondatori de start-upuri din România duc lipsă de cunoștințe financiare elementare și nici nu sunt familiarizați cu mecanismele financiare ale pieței.

Din acest motiv, fondurile de venture capital preferă să finanțeze start-upuri care au mai mulți fondatori pentru că, astfel, efortul de muncă dar și cel financiar pentru ridicarea firmei sunt distribuite între mai mulți parteneri.

Dar, chiar și așa, este esențial ca cel puțin unul dintre fondatori să înțeleagă business-ul pe care tocmai îl pornește.

 

Vezi si alte articole...