miercuri, mai 15, 2024

Cauze și remedii sigure pentru durerile de genunchi

Continut SposorizatCauze și remedii sigure pentru durerile de genunchi

Durerea de genunchi reprezintă o provocare majoră pentru persoane de toate vârstele, apărută preponderent în rândul vârstnicilor și a sportivilor, care poate duce la limitarea mobilității. Identificarea cauzei durerilor de genunchi, în vederea aplicării unui tratament adecvat, este importantă pentru a preveni orice potențiale complicații. În majoritatea cazurilor, durerile de genunchi pot fi ameliorate prin remedii conservatoare, cu excepția cazurilor în care durerile se asociază cu leziuni severe sau afecțiunilor cronice aflate în faze avansate.

 

Ce cauzează durerea de genunchi?

 

Durerea de genunchi poate avea numeroase cauze, de la leziuni acute minore la leziuni grave sau afecțiuni cronice debilitante. Printre cele mai comune cauze pentru durerile de genunchi se numără:

– artrita reumatoidă;

– osteoartrita;

– tendinita sau bursita (inflamația tendonului din jurul genunchiului, respectiv a bursei genunchiului);

– displazia patelofemurală;

– leziunile de menisc;

– sindromul de bandă iliotibială;

ruptura ligament incrucisat anterior;

– alte leziuni.

 

Remedii conservatoare pentru durerea de genunchi

 

O gamă largă de abordări non-invazive pot ajuta la ameliorarea disconfortului și la îmbunătățirea funcției articulației. Astfel de remedii conservatoare pot fi utile într-o varietate de afecțiuni, de la leziuni minore la dureri cronice de genunchi. Următoarele tratamente conservatoare au o eficacitate ridicată în reducerea durerilor și implicit în tratarea condițiilor genunchiului:

– fizioterapia (vizează întărirea mușchilor din jurul genunchiului, pentru a îmbunătăți astfel stabilitatea și a reduce presiunea pe articulație);

– aplicarea unor comprese cu gheață (poate fi eficientă în reducerea inflamației și a durerii în cazul unor leziuni acute sau a durerilor asociate cu suprasolicitarea articulației);

– administrarea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul (pot fi administrate oral sau sub formă de creme și unguente pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea);

– utilizarea dispozitivelor de sprijin, precum genunchierele sau ortezele (poate oferi susținere suplimentară articulației genunchiului și poate ajuta la reducerea presiunii asupra zonei afectate).

 

Tratamente chirurgicale pentru durerile de genunchi

 

În situația în care tratamentele conservatoare nu dau rezultate, pot fi luate în considerare intervenții chirurgicale specifice. De exemplu, în cazul în care durerile sunt cauzate de deformări ale osului tibial, o osteotomie tibiala ar putea reprezenta o opțiune terapeutică eficientă. Procedura presupune efectuarea unei tăieturi în osul tibiei pentru a redistribui presiunea în articulația genunchiului.

 

O altă procedură chirurgicală comună, efectuată în cazul unei rupturi complete sau parțiale a ligamentului încrucișat anterior, o reprezintă ligamentoplastia, ce presupune repararea sau reconstrucția ligamentului.

 

Vezi si alte articole...