Tumorile benigne sunt mase de țesut crescute anormal, necanceroase. Formațiunile apar pe sau în organism la orice nivel, cresc lent, au margini uniforme și nu se răspândesc în alte părți ale corpului. O bună parte a tumorilor benigne nu necesită tratament specific.
Tumorile benigne apar fie atunci când celulele se înmulțesc într-un ritm accelerat, fie când celulele nu mor atunci când ar trebui să se întâmple acest lucru în mod normal.
Tumorile benigne nu sunt grave, nu sunt canceroase și nu reprezintă o complicație pentru organism. Devin problematice când prezintă simptome specifice sau exercită presiune pe structurile adiacente. Diagnosticul medical este necesar pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Îți prezentăm în continuare cele mai întâlnite tumori benigne și tratamentul recomandat pentru fiecare în parte.
Fibrom
Fibromul este o tumoră benignă care crește în țesut fibros, conjunctiv, în tendoane sau ligamente ale corpului. Fibromul uterin este unul dintre cele mai cunoscute forme de fibrom la nivelul organismului. Acest tip provoacă sângerare vaginală abundentă, dureri de spate sau pelviene, presiune abdominală și urinare frecventă.
Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă folosită cu succes pentru a trata unul sau mai multe fibroame uterine, fără a afecta integritatea uterului, tehnica înlocuind eliminarea fibromului uterin.
Embolizarea presupune întreruperea alimentării cu sânge a fibroamelor. Astfel, se obține devascularizarea completă a fibroamelor uterine. Tumorile își vor micșora volumul sau se vor resorbi și simptomatologia va dispărea progresiv.
Adenom
Adenomul de prostată este o tumoră benignă care apare din glandele zonei de tranzit. Prostata este glanda anexă a aparatului genital masculin ce are rol în secretarea lichidului seminal. Înaintarea în vârstă presupune că această glandă se mărește natural, ceea ce determină obstrucția uretrei și evacuarea deficitară a urinei din vezică.
Când disconfortul creat este minor, adenomul de prostată nu se tratează, ci doar de monitorizează. În alte situații se recurge atât la tratament medicamentos, cât și la intervenție chirurgicală de prostatectomie.
O variantă de tratament recomandată recent vizează embolizarea adenomului de prostată, procedură sigură și eficientă, al cărei rezultat este resorbția progresivă și reducerea volumului prostatei.
Hemangiom
Vorbim în acest caz de neoplasme benigne care cresc din vasele de sânge. Hemangioamele apar adesea la nivelul pielii, la bebeluși, dar se pot forma și pe organele interne, așa cum este cazul ficatului, colonului sau al creierului.
Multe dintre formele de hemangiom de la bebeluși nu necesită tratament, sunt inofensive și dispar în timp. Atunci când o astfel de formațiune blochează căile respiratorii ale copilului trebuie îndepărtat.
Tratamentul hemangioamelor poate viza administrarea unor medicamente beta blocante local sau a unor corticosteroizi.
Sunt și situații complexe în care specialistul recomandă intervenția chirurgicală sau cu laser pentru îndepărtarea hemangiomului. Medicul are la dispoziție embolizarea structurii, excizia chirurgicală sau tratarea prin chirurgie laser.
Lipom
Lipomul apare din celulele adipoase, fiind o tumoră benignă care se formează sub piele. Lipoamele apar la adulți în regiuni diverse – gât, umeri, brațe, spate – cresc lent, sunt rotunde și mobile și, la atingere, par formațiuni moi. Tratamentul este acordat de medic în situațiile în care lipomul devine dureros sau crește rapid.
Și în acest caz de tumoră benignă există opțiuni variate de tratament, de la injecții cu steroizi până la îndepărtarea prin liposucție a celulelor adipoase anormale, dar se poate ajunge și la intervenție chirurgicală de îndepărtare a lipomului.
Meningiom
Meningioamele se formează la nivelul meningelui, adică în țesutul care se află în jurul creierului. Când sunt destul de mari aceste formațiuni tumorale benigne pot presa creierul și măduva spinării. Atunci când ating anumite dimensiuni pot ajunge să pună viața persoanei afectate în pericol.
Tratamentul vizează localizarea meningiomului, observarea tumorii și intervenție chirurgicală pentru îndepărtare, acolo unde este cazul. Când nu se poate opera se administrează tratament cu radiații.
Mai sunt și alte tumori benigne cunoscute: condrom, neurom, osteom, tumori benigne ale pielii – acrocordoane, dermatofibroame, keratoze seboreice etc.
Acest articol are rol informativ și nu reprezintă o sursă suficientă pentru autodiagnosticare. Deși majoritatea tumorilor benigne nu necesită tratament, consultă medicul pentru un diagnostic corect. Uneori poate fi vorba doar de observarea în timp a formațiunilor crescute anormal, alteori este nevoie de medicamente, radiații și chiar intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor, pentru a nu se ajunge la complicații grave.
Surse de informare:
- Benign Tumor – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22121-benign-tumor
- Benign Tumors – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/benign-tumors-causes-treatments
- Benign Tumors – https://www.healthline.com/health/benign