Preşedintele chinez Xi Jinping a publicat joi un articol în ziarul oficial „El Peruano” în care dă asigurări că megaportul Chancay va fi „o adevărată cale către prosperitate” şi că va servi la „încurajarea dezvoltării între China şi Peru şi între China şi America Latină”, informează EFE.
Preşedintele Xi Jinping se află în Peru pentru a participa la summitul Cooperării Economice Asia Pacific (APEC), urmând ca apoi să participe la Summitul liderilor G20 din Brazilia, într-o nouă ofensivă pentru a câştiga Sudul Global de partea Chinei şi a se prezenta ca un partener de încredere după triumful republicanului Donald Trump la recentele alegeri prezidenţiale din SUA.
Liderul chinez efectuează, de asemenea, o vizită oficială în Peru, care, după Brazilia, este ţara latino-americană în care China a investit cei mai mulţi bani în 2023, potrivit cifrelor oficiale, şi care urmează să semneze o actualizare a Acordului de Liber Schimb ( FTA) cu Beijingul.
În acest context, va fi inaugurat joi megaportul Chancay.
Conform articolului semnat de preşedintele Xi, „odată cu prima fază a acestui proiect se va putea reduce la 23 de zile călătoria maritimă din Peru în China, va fi economisit peste 20% din costul logisticii şi vor fi generate pentru Peru un venit anual de 4,5 miliarde de dolari şi peste 8.000 de locuri de muncă directe”.
Tehnologia, abordarea ecologică şi accentul pus pe securitate caracterizează acest megaport care, însă, a generat şi critici pentru posibila pierdere a suveranităţii ţării şi creşterea controlului din partea Chinei.
Însă, potrivit preşedintelui chinez, Peru va putea „să stabilească o paradigmă de conectivitate multidimensională, diversificată şi eficientă, care să facă legătura între coastă şi interiorul ţării”.
„Trebuie să ducem la bun sfârşit construirea şi punerea în funcţiune a acestui port astfel încât să fie o adevărată cale către prosperitate şi să promoveze dezvoltarea comună între China şi Peru şi între China şi America Latină”, a adăugat şeful statului chinez.
Portul Chancay este situat la 80 de kilometri nord de capitala Lima. Aparţine în proporţie de 60% companiei de stat chineze Cosco Shiping şi în proporţie de 40% companiei miniere peruane Volcan Compania Minera, al patrulea producător de argint şi zinc la nivel mondial.
Infrastructura va permite ţării latino-americane să primească nave de mari dimensiuni şi cu o capacitate de încărcare crescută de până la 24.000 de containere. Megaportul îşi propune să transporte între 30% şi 40% din mărfurile naţionale destinate Chinei şi ţărilor din Asia de Sud-Est în primii ani de funcţionare.
Preşedintele Xi Jinping mai aminteşte în articol că Peru a fost una dintre primele ţări din America Latină care a stabilit relaţii diplomatice cu China şi că relaţiile bilaterale „au avansat constant, mai ales după instituirea Parteneriatului Strategic Cuprinzător în 2013”. El a subliniat că această cooperare a produs „rezultate fructuoase şi beneficii tangibile pentru ambele” ţări şi a cerut Peru să „practice un multilateralism adevărat şi să promoveze o lume multipolară egalitară şi ordonată”, precum şi o „globalizare economică benefică şi inclusivă”.