sâmbătă, iunie 15, 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut

EconomieCifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut în primele trei luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cu 1,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderea cifrei de afaceri, ca serie brută, a fost generată de scăderilor înregistrate la cifra de afaceri din activităţile de transporturi (-10,3%), activităţile de comunicaţii (-4,0%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-3,5%). În schimb, creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+9,9%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a scăzut în perioada menţionată, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,4%.

Potrivit datelor INS, în martie 2024 comparativ cu luna anterioară, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 6,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+10,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,9%), activităţile de transporturi (+3,5%) şi din activităţile de comunicaţii (+1,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 0,2%.

În martie 2024 comparativ cu martie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 6,6%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (-16,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-7,5%) şi din activităţile de comunicaţii (-6,2%).

Vezi si alte articole...