sâmbătă, mai 18, 2024

„Cimitir” imens cu mașini electrice nevândute, ascuns în Germania – reportajul care face valuri în lume (VIDEO)

Economie„Cimitir” imens cu mașini electrice nevândute, ascuns în Germania – reportajul care face valuri în lume (VIDEO)

Un reportaj al nemților de la Spiegel, cu imagini concludente despre miile de automobile electrice duse în secret pe un aeroport abandonat, provoacă dispute la nivel înalt.  

 

Mașinile sunt parcate într-o zonă bine păzită al unui aeroport vechi din Brandenburg, trecut în acte drept câmp de panouri fotovoltaice. Jurnaliștilor li se refuză intrarea, iar filmările au fost făcute dintr-un elicopter. Acest secretul ar vrea să ascundă faptul că mega-proiectul statal de e-mobilitate al ultimelor guverne germane, pare sa eșueze, de când banii pentru subvenții s-au terminat. Mult-lăudatul bonus de 4.500 de euro per mașină electrică a fost oprit iarna trecută.

Un sondaj al automobil-clubului german ADAC, spune: „În ciuda pierderii finanțării de la stat, disponibilitatea de a cumpăra o mașină electrică, pe termen mediu, nu a scăzut. În același timp, leasingul rămâne popular ca formă de finanțare. Acest lucru este demonstrat de sondajul actual realizat de ADAC SE, în care peste 3.000 de persoane au fost chestionate în februarie și martie 2024, cu privire la deținerea, achiziționarea și finanțarea mașinilor electrice de uz privat”. Declarațiile sunt contrazise, însă, de realitatea economică din prezent, conform altei publicații germane, Merkur.de, care arată cum cererea actuală pentru e-mașini s-a prăbușit, iar liderul de piață din această branță – Tesla, pierde miliarde de euro pe bursa acțiunilor în ultimul an.

Promisiunea cu fondurile a fost dată uitării

Obiectivul autoimpus al guvernului federal german era de 15 milioane de mașini electrice până în 2030. Dar, după decizia Curții Constituționale germane din noiembrie 2023 spune clar că „guvernul nu are voie să folosească, pentru protecția climei, fondurile bugetare dedicate combaterii Covid19 și cea mai înaltă instanță din Germania a decis că modificarea bugetului suplimentar este neconstituțională”.

În aceste condiții, reportajul Spiegel, publicat la 1 mai, a atins în doar trei zile peste 1.200.000 de vizualizări și circa 8.000 de comentarii pe Youtube, dar face furori și pe alte rețele.

Un reporter întreabă un cetățean neamț, la un târg de mașini denumit „Primăvara auto”, și răspunsul vine rapid: „Dacă mi s-ar oferi la prețul unui automobil pe benzină și n-ar trebui alimentată măcar 1.000 de km, imediat aș cumpăra o electrică”.

Proprietarul Tesla, Elon Musk, vorbește despre „viitor sustenabil”, dar 10% din angajații companiei au fost concediați prin mail, motivul fiind acea că firma trebuie să rămână “zveltă, inovativă și flămândă”.

Locuitorii din regiunea Brandenburg se plâng jurnaliștilor că imensele  autotrenuri cu mașini electrice traversează non-stop orășelele mici, pe rute ocolitoare, aducând pagube trotuarelor și unor case de pe traseu, cu ziduri crăpate de la trepidații. Unii localnici vorbesc de circa 100 de TIR-uri pe zi, care pleacă încărcate din mega-fabrica de lângă Berlin și se întorc goale. Mașinile ajung pe pista unui fost aeroport din timpul celui de-al doilea război mondial.

Aerodromul Neuhardenberg – un fel de Area 51 a Germaniei

Miile de mașini electrice de mai multe mărci sunt parcate acolo, teoretic în ideea vânzării, dar posibil și din cauza supraproducției, fiindcă nimeni nu vrea să ofere informații presei, iar filmările sunt interzise în zonă.

Amintim, fostul cancelar Angela Merkel promitea, acum patru ani, 15 milioane de mașini electrice și un milion de stații de încărcare, până în 2030. Asta ar fi însemnat că doar jumătate din mașinile din țară să mai fie cu combustibili fosili până la acea dată.

Acele promisiuni au fost primite cu entuziasm, iar grupul Volkswagen  a investit 1,2 miliarde de euro doar în uzina de la Zwickau, ce produce exclusiv automobile electrice. Rezultatele acestei inițiative curajoase nu au fost încă anunțate.

În fine, trebuie spus că reportajul făcut de Spiegel vine la scurt timp după ce și presa americană a publicat materiale asemănătoare, cu parcuri imense de mașini Tesla abandonate de firmele de închirieri.

Vezi si alte articole...