luni, iulie 22, 2024

Cisiordania: Cea mai mare operațiune a armatei israeliene în Jenin din ultimii 20 de ani / 9 palestinieni uciși / 3.000 de palestinieni fug din tabăra din Jenin

ExterneCisiordania: Cea mai mare operațiune a armatei israeliene în Jenin din ultimii 20 de ani / 9 palestinieni uciși / 3.000 de palestinieni fug din tabăra din Jenin

Cel puțin 9 palestinieni au fost uciși și 50 de răniți, dintre care 10 grav, într-un atac la Jenin, de nord în Cisiordania ocupate, în timpul unei vaste operațiuni a armatei israeliene, care a mobilizat sute sau mii de soldați și a utilizat drone, potrivit AFP.

Cisiordania: Cea mai mare operațiune a armatei israeliene în Jenin din ultimii 20 de ani / 9 palestinieni uciși / 3.000 de palestinieni fug din tabăra din Jenin

În Cisiordania sau lansat cel puțin 10 atacuri cu drone asupra clădirilor, o brigadă de trupe israeliene – sugerând între 1.000 și 2.000 de soldați – susținută de buldozere blindate și lunetiști pe acoperișuri a intrat în oraș și în tabăra de refugiați a acestuia, întâmpinând focuri de armă din partea palestinienilor, după ce Israelul a informat Casa Albă despre planurile sale, potrivit The Guardian.

02:00
Conducerea palestiniană oprește toate contactele cu Israelul

Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni de urgență a conducerii palestiniene de la Ramallah pentru a discuta ultimele evoluții legate de operațiunea pe scară largă a Israelului în Jenin, potrivit Jerusalem Post.

01:45
Rashida Tlaib, membră a Congresului american, a criticat incursiunea armatei israeliene într-o tabără de refugiați din Jenin

Într-o postare pe Twitter, luni, Tlaib a afirmat că forțele israeliene „blochează ambulanțele” și îi împiedică pe palestinienii răniți să primească îngrijiri medicale. Tlaib a redistribuit pe Twitter o înregistrare video distribuită de Al Jazeera care arată un buldozer israelian distrugând un drum în tabăra din Jenin.

01:30
Un grup pentru drepturile palestinienilor cere sancțiuni împotriva Israelului

Grupul pentru drepturile palestinienilor Al-Haq a declarat că este „timpul” ca Israelul să se confrunte cu sancțiuni și cu un embargo asupra armelor. Grupul afirmă că autoritățile israeliene au emis o alertă care le dădea rezidenților doar două ore pentru a evacua tabăra din Jenin, potrivit Al Jazeera

Al-Haq consideră că ordinul de evacuare ar putea fi un precursor al unui asalt mai amplu asupra taberei.

01:22
Bilanțul palestinienilor uciși a crescut la 9

01:02
Liga Arabă a anunțat o reuniune de urgență marți

Emiratele (EAU), o țară arabă care are legături diplomatice cu Israelul, a cerut Israelului „să se abțină de la orice acțiune care exacerbează tensiunile (…) și duce la perpetuarea ciclului de violență”.

Amman-ul cere încetarea operațiunilor armatei israeliene (IDF) înainte ca situația să devină „explozivă”, Cairo deplânge escaladarea agresiunii împotriva palestinienilor, iar coordonatorul ONU al operațiunilor umanitare se declară „alarmat” de amploarea campaniei, potrivit The Time of Israel.

00:32
Washingtonul susține „dreptul” Israelului de a se „apăra” și îndeamnă la protejarea civililor

Statele Unite consideră că Israelul a avut „dreptul de a-și apăra populația” împotriva militanților islamiști, dar cer ca civilii să fie protejați, în urma unei operațiuni a armatei israeliene care s-a soldat luni cu cel puțin opt morți în Cisiordania ocupată.

„Susținem securitatea Israelului și dreptul său de a-și apăra populația împotriva Hamas, Jihadului Islamic Palestinian și a altor grupări teroriste”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

00:23
3.000 de palestinieni părăsesc tabăra din Jenin după operațiunea israeliană. „Aproximativ 3.000 de persoane au părăsit deja tabăra”, a declarat pentru AFP Kamal Abou al-Roub, viceguvernator al orașului Jenin, subliniind că se iau măsuri pentru a-i găzdui în școli și alte spații din orașul Jenin, potrivit AFP.

Cisiordania
Cisiordania: Cea mai mare operațiune a armatei israeliene în Jenin

Civilii își părăsesc casele din Jenin, în timp ce Israelul continuă atacurile (foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

23:35
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este profund îngrijorat de evoluțiile din Jenin, a declarat un purtător de cuvânt, după ce forțele israeliene au lovit orașul din Cisiordania cu lovituri de drone, într-una dintre cele mai mari operațiuni din zonă din ultimii 20 de ani. Guterres „afirmă că toate operațiunile militare trebuie să se desfășoare cu respectarea deplină a dreptului umanitar internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, într-un comunicat.

Împușcături și explozii au zguduit orașul Jenin și tabăra de refugiați adiacentă, un bastion al grupărilor armate palestiniene și ținta mai multor operațiuni militare israeliene în ultimele luni.

Numărul trupelor implicate este „la nivel de brigadă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht.

Lansând cel puțin 10 atacuri cu drone asupra clădirilor, o brigadă de trupe israeliene – sugerând între 1.000 și 2.000 de soldați – susținută de buldozere blindate și lunetiști pe acoperișuri a intrat în oraș și în tabăra de refugiați a acestuia, întâmpinând focuri de armă din partea palestinienilor, după ce Israelul a informat Casa Albă despre planurile sale, potrivit The Guardian.

Palestinienii au aruncat cu pietre în soldații israelieni, sub un cer înnegrit de fumul exploziilor și al baricadelor în flăcări, a observat un corespondent AFP.

Opt palestinieni au fost uciși și alți 50 au fost răniți – dintre care zece în stare gravă -, potrivit ultimelor date ale Ministerului palestinian al Sănătății.

„Există bombardamente aeriene și o invazie la sol”, a declarat pentru AFP Mahmoud al-Saadi, directorul Semilunii Roșii palestiniene din Jenin. „Mai multe case și locuri au fost bombardate (…) Peste tot se ridică fum”.

Ministerul palestinian de Externe a acuzat armata israeliană că a lansat „un război deschis împotriva populației din Jenin”.

Cisiordania
Cisiordania: Cea mai mare operațiune a armatei israeliene în Jenin

Susținători ai mișcării palestiniene Hamas iau parte la o demonstrație în Fâșia Gaza împotriva intervenției militare a Israelului (Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia)

„Cel mai grav raid” din ultimii ani / Motivația Israelului: atacuri teroriste împotriva civililor
În tabăra de la Jenin au fost promovate „atacuri teroriste israeliene împotriva civililor”, a declarat ministrul israelian de externe Eli Cohen, adăugând că „lovim (acest) centru terorist cu forță”.

Armata israeliană a raportat ciocniri între soldați și bărbați înarmați într-o moschee din tabăra Jenin, adăugând că ulterior au fost găsite arme și explozibili în clădire.

De asemenea, aceasta a declarat că a vizat „o infrastructură teroristă” și un „centru de operațiuni” folosit ca centru de comandă de către „Brigada Jenin”, un grup armat local.

„Am văzut buldozere în tabără distrugând case”, a declarat pentru AFP Badr Shagoul, un locuitor din zonă.

La spitalul din oraș, un jurnalist AFP a văzut cadavre zăcând la morgă, unele dintre ele de ore întregi, în timp ce rudele morților așteptau să se termine luptele pentru a putea fi înmormântate, în timp ce confruntările continuau.

„Am avut o mulțime de oameni răniți de explozibili și o mulțime de oameni răniți de gloanțe”, a declarat Qasem Benighade, un infirmier în vârstă de 35 de ani, care a trebuit să se strecoare de acasă în această dimineață pentru a ajunge la serviciu. „Acesta este cel mai grav raid din ultimii cinci ani”.

Israelul își intensificase deja operațiunile în nordul Cisiordaniei, unde a avut loc un val recent de atacuri asupra israelienilor și de violențe ale coloniștilor evrei împotriva palestinienilor.

Liga Arabă a anunțat o reuniune de urgență marți

Purtătorul de cuvânt al armatei, Richard Hecht, a declarat că armata „acționează împotriva unor ținte specifice” și că „atacul aerian, chiar în inima taberei (din Jenin), i-a luat prin surprindere”, adăugând că nu există un calendar precis pentru operațiunea în curs.

Situația este „catastrofală”, a deplâns Mahmoud Hawashin, un locuitor al taberei din Jenin. „Dacă se varsă mai mult sânge palestinian, se va vărsa și mai mult sânge iraelian”.

„Toate opțiunile sunt pe masă pentru a lovi inamicul”, a avertizat Jihadul Islamic palestinian, în timp ce liderul Hamas, Ismaël Haniyeh, a denunțat o operațiune israeliană „brutală”.

În străinătate, Iordania vecină a denunțat „o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional, precum și a obligațiilor Israelului în calitate de putere ocupantă”.

Emiratele, o altă țară arabă care are legături diplomatice cu Israelul, a cerut Israelului „să se abțină de la orice acțiune care exacerbează tensiunile (…) și duce la perpetuarea ciclului de violență”.

Liga Arabă a anunțat o reuniune de urgență marți.

Vezi si alte articole...