joi, mai 23, 2024

Comisia de etică a UBB: Teza de doctorat a lui Lucian Bode ”profund viciată”, a ”plagiat”. Ministrul: Voi merge în instanță

ActualitateComisia de etică a UBB: Teza de doctorat a lui Lucian Bode ”profund viciată”, a ”plagiat”. Ministrul: Voi merge în instanță

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ”este profund viciată”. Această concluzie a fost elaborată după a doua analiză care a fost efectuată asupra tezei de doctorat.

Astfel, potrivit unui document de la Comisia de Etică, postat pe site-ul Universității Babeș-Bolyai, ”se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior și analizate de Comisie”.

DOCUMENTUL integral poate fi citit aici.

Potrivit Hotărârii care a fost publicată pe site-ul UBB:

(1) “Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.“
Comisia de Etică
În concluzie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai îi cere ministrului de Interne, Lucian Bode, să își retragă cartea care a fost publicată pe baza tezei.

”În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, transmite UBB Cluj.

Reacția lui Lucian Bode: ”Voi merge în instanță”

La scurt timp după publicarea documentului de către Comisia de Etică a UBB, ministrul Lucian Bode a postat pe pagina sa de Facebook un comunicat de presă în care respinge acuzațiile și anunță că își va căuta dreptatea în instanță.

Mesajul complet al ministrului Lucian Bode:

”Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018.

Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.

3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.

4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:

• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.

• Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.

Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent de cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea.

Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii.”

La prima analiză a Comisiei, în 2022, Lucian Bode nu plagiase ”intenționat”

Inițial, la începutul lunii noiembrie 2022, Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are ”abateri de la bunele norme de publicare”, însă ”nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat”.

Drept urmare, la acea vreme, ministrul Lucian Bode a acuzat USR că a declanșat o ”schemă de compromitere”

”(..) creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul. Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale” – susținea, în 2022, Lucian Bode.

Vezi si alte articole...