duminică, mai 26, 2024

Concurența „feroce” între armata rusă și mercenarii Wagner. Moscova contrazice Wagner, Soledar nu a fost cucerit

ExterneConcurența „feroce” între armata rusă și mercenarii Wagner. Moscova contrazice Wagner, Soledar nu a fost cucerit

Luptele intre fortele ucrainene si cele ruse continua la Soledar, a declarat miercuri Ministerul Apararii rus, la cateva ore dupa ce grupul paramilitar Wagner anuntase ca a preluat controlul asupra acestui oras din estul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Unitati aeropurtate ruse au blocat partile dinspre nord si sud ale Soledar. Fortele aerospatiale ruse lovesc bastioane inamice. Fortele de asalt se bat in oras’, a indicat Ministerul Apararii rus intr-un comunicat, in timp ce trupele Moscovei incearca de mai multe saptamani sa cucereasca acest mic oras din regiunea Donetk.

Potrivit mai multor analisti, exista o concurenta feroce intre grupul Wagner si armata rusa.

Kremlinul a salutat de asemenea progresele inregistrate de fortele ruse in operatiunea lor in jurul Soledar, vorbind de o ‘dinamica pozitiva’, dar fara sa confirme capturarea orasului, anuntata anterior de grupul de mercenari Wagner, potrivit Reuters.

‘Sa nu ne grabim, sa asteptam rapoarte oficiale’, a afirmat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a admis pierderi grele de partea rusa.

‘Chiar daca succesele tactice sunt importante, ele au pret ridicat, sunt castigate cu pretul eroismului fantastic al luptatorilor nostri’, a spus el.

Armata ucraineana infirmase anterior cucerirea orasului Soledar de catre fortele ruse, dupa anuntul grupului Wagner privind preluarea controlului asupra acestuia, declarand ca intensitatea bataliilor din zona ar putea fi comparata cu cea a luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit Reuters.

Serhii Cerevatii, purtator de cuvant al Grupului Est al fortelor ucrainene, a declarat intr-o interventie la televiziune ca fortele ucrainene nu au permis trupelor ruse sa strapunga linia frontului.

‘Orasul nu se afla sub controlul Federatiei Ruse. Acum se duc lupte crancene’, a afirmat el, adaugand ca ‘situatia este complicata acolo’.

Comandamentul militar ucrainean, a afirmat Cerevatii, ‘lucreaza in prezent la modul de stabilizare a situatiei de acolo, cu impact maxim pentru inamic si pierderi minime pentru Ucraina’.

‘Intensitatea bataliilor de langa Bahmut poate fi comparata cu cea din cel de-al Doilea Razboi Mondial’, a afirmat purtatorul de cuvant citat.

Fortele ruse, potrivit lui Cerevatii, mai dispun inca de o multime de arme din perioada sovietica si utilizeaza vehicule blindate din epoca sovietica, cu unele elemente modernizate.

‘Partenerii nostri ne furnizeaza arme mai moderne’, a spus el, adaugand ca armele occidentale sunt mai precise si confera Ucrainei un avantaj.

Grupul de mercenari Wagner anuntase anterior preluarea controlului asupra Soledar, un oras cunoscut pentru minele sale de sare, situat la aproximativ 15 km de Bahmut, unde se dau de asemenea lupte acerbe, in timp ce Rusia incearca sa captureze intreaga regiune Donbas din estul Ucrainei.

Vezi si alte articole...