marți, decembrie 3, 2024

Consolidarea încrederii între mass-media și oamenii de știință din Europa Centrală și de Est

SCIENCE+Consolidarea încrederii între mass-media și oamenii de știință din Europa Centrală și de Est

Pe 15 noiembrie 2022, proiectul nostru SCIENCE+ și-a marcat aniversarea de un an prin organizarea conferinței „Joining Forces Against Misinformation” la Praga. Conferința regională a reunit jurnaliști, academicieni, verificatori de fapte, reprezentanți ai guvernelor naționale și ai societății civile din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est pentru a aborda provocările legate de ştirile privind știința și de contracararea narațiunilor false din jurul acesteia.

Proiectul SCIENCE+ este derulat de Free Press for Eastern Europe în colaborare cu Free Press Unlimited. SCIENCE+ funcționează în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

CITEŞTE ŞI: FOTO. Cum arată cel mai mare proiect de infrastructură din Dolj, finanţat cu bani europeni

Anul trecut a fost un test serios pentru instituțiile media și pentru inițiativele de verificare a faptelor din regiune, care s-au confruntat cu consecințele pandemiei COVID-19 și cu provocările tot mai mari legate de invazia Rusiei în Ucraina. Acoperirea acestor două subiecte majore a necesitat expertiză din domeniile medicinei, statisticii, istoriei, economiei și nu numai.

Schimbul de bune practici regionale

Întrucât dezinformarea se răspândea și prin intermediul rețelelor de socializare și al discursurilor politice populiste, factorul-cheie pentru succes a fost colaborarea cu experți de încredere. Conferința a reunit jurnaliști, academicieni, verificatori de fapte și funcționari din peste 40 de organizații și instituții care au căutat împreună modalități de a-și îmbunătăți comunicarea reciprocă și, în consecință, serviciile oferite publicului din regiune.

CITEŞTE ŞI: Cupa Mondială Qatar 2022 | Iran învinge Ţara Galilor cu două goluri înscrise în prelungiri

Edyta Iwaniuk, coordonator local SCIENCE+ pentru Polonia: „Pentru participanții polonezi a fost cu adevărat inspirațional să întâlnească oameni de știință și experți în dezinformare din țările lor și din regiunea Europei Centrale. În ultimul an am început să construim alianțe regionale solide, dar această conferință a fost o oportunitate binevenită de a crea o rețea față în față. Fără SCIENCE+ nu ne-am fi întâlnit niciodată. Am aflat că Ungaria a lansat prima sa organizație de verificare a faptelor cu doar câteva luni în urmă și că aceasta are deja un impact major asupra cititorilor săi, printre care se numără și cetățeni bulgari, care sunt foarte mult influențați de relatările dezinformatoare. De asemenea, mi-a deschis ochii faptul că am aflat că forțele guvernamentale cehe de combatere a dezinformării sunt unice în Europa. Guvernul ceh servește drept un bun exemplu despre cum să creeze și să pună în aplicare o politică antidisinfo în cooperare cu ONG-urile pentru binele societății cehe.”

„În ceea ce privește dezmințirea știrilor false și a dezinformării, a fost extrem de util să obținem confirmarea din partea colegilor că aceleași campanii sunt adaptate pentru diferite țări. Acest lucru mi-a permis să înțeleg mai bine fenomenul”, este de părere Cătălin Gomboș, de la publicaţia Veridica din România.

CITEȘTE ȘI: Târgul de Crăciun din Craiova, în competiție pentru cel mai frumos din Europa. S-a dat start votului

Ionuț Jifcu de la o altă instituţie de presă din România, Reporter 24, adaugă: „Aceste evenimente sunt importante pentru că ne întâlnim cu oameni din regiunea noastră care se confruntă cu situații similare. Am făcut schimb de practici și soluții privind modul în care putem oferi publicului nostru alternative la dezinformare, dar am redescoperit și un sentiment de apartenență. Odată cu pandemia, redacțiile de știri au devenit doar niște concepte, iar jurnaliștii s-au izolat unii de alții, lucrând de la distanță. Astfel de evenimente creează premisele unei mari redacții de știri.”

Impactul SCIENCE+

Criza mondială a modelelor de afaceri din domeniul mass-media își face simțit impactul și în regiunea SCIENCE+. Atât redacțiile de știri mici, cât și cele mai mari, nu dispun de un număr suficient de editori de științe și de jurnalism științific. Acest lucru afectează societatea, deoarece în reportajele medicale și de război lipsesc adesea dovezile științifice sau contribuțiile din partea unor experți și oameni de știință recunoscuți. Prin acest proiect, FPEE/FPU încearcă să faciliteze colaborarea intersectorială și transfrontalieră pentru a promova jurnalismul bazat pe știință.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății anunță prelungirea termenului de depunere pentru proiectele prin PNRR

Coordonatorul local din Cehia și Slovacia, Jaroslav Valuch, despre impactul proiectului în aceste țări: „În ciuda nevoii puternice, niciuna dintre țări nu a avut o inițiativă similară cu acest proiect. Acesta a declanșat noi parteneriate și colaborări și a introdus un concept de colaborare care a reunit diferite grupuri sub o singură etichetă. Buletinul informativ, unul dintre rezultatele proiectului, a fost foarte apreciat de parteneri, iar după un an de pilotare, comunitatea este cu siguranță pregătită să treacă la următorul nivel de colaborări, cursuri de formare și creare de conținut.”

Un caz din România

Coordonatorul local SCIENCE+ pentru România, Marius Daea, este de acord cu Ionuţ Jifcu și concluzionează că proiectul SCIENCE+, și în special conferința, a reușit să reunească experți, oameni de știință, instituții de informare și jurnaliști, pentru a lucra împreună la modalități inovatoare de combatere a dezinformării. Despre participarea României, Daea spune: „Este important ca România să facă parte din astfel de proiecte pentru că, după 30 de ani de democrație, nu a reușit încă să își stabilizeze instituțiile, iar în aceste momente de criză (pandemie sau război), acestea au demonstrat că sunt depășite și nu au răspuns corespunzător.”

CITEŞTE ŞI: Platforma pentru voucherele oferite de Clotilde Armand, făcută de o firmă ce are printre acţionari un USR-ist

De aceea, trebuie să vedem exemple de cum alte instituții media critice, mici, din țările vecine, fac față dezinformării și să folosim exemplele pentru a spori rezistența mass-media noastre la dezinformare pe teme de actualitate. „SCIENCE+ a ajuns în România într-un moment critic pentru mass-media din această țară, sectorul mass-media din România se află la o răscruce”, spune Daea. „Presiunile politice din ce în ce mai mari venite ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, combinate cu dependența de banii publici, au determinat în mare măsură ca editorii din România să recurgă la autocenzură, un fenomen grav care are un impact negativ direct asupra proceselor democratice din țara noastră.”

Urmăriți înregistrarea părții deschise a evenimentului:

 

Rețeaua internațională SCIENCE+ este administrată de Free Press Unlimited și Free Press for Eastern Europe în parteneriat cu peste 30 de redacții din Europa Centrală și de Est și cu reprezentanții a peste 60 de centre științifice și analitice. SCIENCE+ lucrează la îmbunătățirea rezistenței publicului la dezinformarea anti-stiințifică în Europa Centrală și de Est prin consolidarea capacității mass-media de a acoperi aceste subiecte în mod responsabil și independent.

Inițial axată pe reportajele medicale, inițiativa a crescut pentru a cuprinde cele mai recente provocări aduse de invazia Rusiei în Ucraina, în special migrația către țările vecine.

Vezi si alte articole...