Profesorul Cristian Păun a afirmat despre o inflaţie de 10 procente, că din punctul lui de vedere această poveste nu mai este valabilă, şi era valabilă în momentul în care Banca Naţională venise cu o prognoză, undeva la 15% începutul anului 2023, adică sfârşitul anului 2022.
”Aşteptăm datele pe decembrie dar deja noiembrie ne dă peste cap toate aceste calcule. În noiembrie aveam 16,7 % şi luna decembrie va mai adăuga puţin peste această cifră, deci probabil că încheiem anul 2022 cu un 17%, 17 şi ceva la sută, adică cu două puncte procentuale faţă de cât estima BNR”, a precizat Cristian Păun.
Profesorul universitar de la ASE a arătat că guvernul s-a bazat pe banda de jos a acestei variaţii, iar ”cea mai optimistă predicţie era începând cu 15%”.
”Nu mai e 15%, e 17% şi nu cred că merge să o luăm pe cea mai optimistă de acolo. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom reuşi să scădem la o inflaţie sub două cifre anul acesta. Deja s-au făcut câteva mici erori, dacă nu fundamentale, se începe anul cu creşteri salariale în sectorul bugetar cu 10%. Părerea mea era că mai bine mergeam cu un 5% şi celălalt 5% să fie dat după a doua jumătate a anului”.
El a menţionat că ”principalul ajutor a fost cel al majorărilor, pensii, alocaţii, salariul minim. ”Guvernul pune toată povara aceasta a inflaţiei pe umerii pensionarilor, pentru că au crescut, dar inflaţia este mai mare”, a mai spus profesorul universitar.
”Aceste ajutoare care se acordă în economie, trebuie foarte bine ţintite şi trebuie cumpănite foarte bine pentru că pot declanşa acea spitală inflaţie – venituri sau inflaţie – salarii, creştem veniturile pentru că a crescut inflaţia”, a mai afirmat Cristian Păun.