sâmbătă, iunie 15, 2024

Cum alegi cea mai potrivită bandă led RGB CCT pentru casa ta

MedicalCum alegi cea mai potrivită bandă led RGB CCT pentru casa ta

De ce să alegi o bandă led RGB CCT pentru înfrumusețarea casei tale

Iluminatul locuinței este una dintre activitățile căreia îi dăm destul de multă importanță. Cu toții am remarcat cât de multă nevoie de lumină avem atunci când scriem o scrisoare, dar la fel de bine apreciem doar o lumină ambientală atunci când ne uităm la un film. Dacă printre preocupările tale de design ai inclus și realizarea unor zone de lumini și umbre, trebuie să știi că o bandă led RGB CCT este cea mai bună alegere pe care o poți face.

Luminile cu LED-uri se numără printre cele mai eficiente metode de iluminare artificială. Principalul lor avantaj este consumul redus de energie, la care se adaugă o durată de utilizare foarte mare. În plus, o bandă led RGB CCT este extrem de ușor de montat, datorită adezivului fixat pe partea inferioară. În acest fel, poți schimba total atmosfera din dormitor, din camera copiilor, din living și chiar din bucătărie. Dacă ești pasionat de gaming, cu siguranță nu mai ai nevoie de niciun argument pentru a-ți monta o bandă led RGB CCT în spatele monitorului ori sub birou.

Ce este o bandă led RGB CCT

Pentru a înțelege explicația terminologiei de bandă led RGB CCT, trebuie întâi să afli ce este RGB. Practic, vorbim despre un proces de redare a culorilor, prin diverse combinații între roșu, galben și albastru. Rezultatul final este obținerea a peste 16 milioane de nuanțe diferite și personalizabile, care te vor bucura în fiecare zi.

Cu toate acestea, dacă 16 milioane de culori nu ți se pare o opțiune completă, se poate să ai dreptate. Există câteva nuanțe care nu pot fi reproduse, printre acestea se numără roz și maro. În plus, chiar dacă este posibilă iluminarea cu alb, este nevoie de un cip în plus pentru obținerea unei nuanțe albe pure. Astfel, va fi nevoie să alegi opțiunea RGBW.

Revenind la produsul bandă led RGB CCT, probabil vrei să știi la ce se referă termenul CCT. Ei bine, denumită în engleză ”Correlated Color Temperature” (temperatură de culoare corelată), această opțiune permite ajustarea temperaturii de culoare a benzii LED, pentru obținerea nuanțelor de alb cald și alb rece.

La ce se referă termenul de temperatura culorii

Prescurtată CCT, temperatura de culoare corelată este un indicator al nivelului de galben sau albastru pe care îl emite un bec. Acest lucru se aplică și când vine vorba despre o bandă led RGB CCT, astfel încât vei putea să alegi, cel mai frecvent, o valoare între 1800 și 6500 grade Kelvin. Cu cât valoarea CCT este mai mică, cu atât culoarea luminii este mai caldă, iar pe măsură ce valoarea CCT crește, lumina va deveni mai rece. Pentru o înțelegere mai bună a fenomenului, gândește-te la neonul din baie, care are o lumină alb albastră. Este o nuanță rece, care seamănă cu lumina de gheață. Pe de altă parte, lumina din living este mai galbenă, sugerând căldura soarelui de vară.

O bandă led RGB CCT care emite lumină caldă, are nivelul de temperatură scăzut, undeva între 2200 și 3000 grade Kelvin. Această nuanță se datorează unui spectru de nuanțe din gama roșu, portocaliu și galben. Un șemineu artificial va include becuri din această categorie, pentru a simula căldura focului.

Pe de altă parte, o bandă led RGB CCT destinată zonelor reci, cum este frigiderul sau lada frigorifică, este de preferat să aibă un nivel de temperatură ridicat, pentru obținerea nuanței de neon, atât de specifică.

Cum alegi cea mai bună bandă led RGB CCT

Alegerea unui model de bandă led RGB CCT se face exclusiv în funcție de preferințele personale. Indiferent dacă este vorba despre starea ta de spirit, de design-ul ales ori de locația unde vei monta această bandă led RGB CCT, poți opta între alb cald (1800K) și alb rece (6500K).

Este nevoie de foarte multă atenție atunci când alegi o bandă led RGB CCT, deoarece un nivel de temperatură incorect poate distruge cu totul atmosfera dintr-o cameră. Dacă nu ești sigur ce bandă led RGB CCT trebuie să alegi, astfel încât să se potrivească perfect cu destinația camerei în care o vei monta, dar și cu restul surselor de iluminare, cel mai bine este să apelezi la un specialist care te va îndruma. Va trebui să ai în vedere inclusiv faptul că există o relație directă între luminozitate și gradul de temperatură al culorii. Astfel, dacă îți vei dori o bandă led RGB CCT care să reprezinte o sursă de lumină mai puternică, va trebui să alegi un model cu CTC-ul cât mai mare, pentru a produce mai mulți lumeni.

Modelul de bandă led RGB CCT este o versiune îmbunătățită a benzii RGBW, fiind denumită și bandă led RGB CCT WW. Primul W este de la white (alb în limba engleză), iar al doilea de la warm (cald, care se referă la temperatura culorii albe).

Vezi si alte articole...