marți, iunie 18, 2024

Danemarca o să instruiască piloții ucraineni pentru avioanele F-16. SUA aprobă livrarea de aeronave americane către Kiev

ExterneDanemarca o să instruiască piloții ucraineni pentru avioanele F-16. SUA aprobă livrarea de aeronave americane către Kiev

Ministrul danez al Apărării a declarat că Danemarca o să ajute la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16. Decizia lui Troels Lund Poulsen vine la scurt timp de când Washingtonul a anunțat că va livra noi aparate de zbor Ucrainei.

Troels Lund Poulsen, ministrul danez al Apărării, a declarat că țara sa o să contribuie la „pregătirea piloţilor ucraineni ca să zboare şi cu F-16”. Este important de precizat că Danemarca se pregătește să înlocuiască flota sa de avioane F-16 cu modelul F-35. Ministrul danez a promis că Danemarca va depune toate eforturile ca piloții ucraineni să fie bine instruiți.

Declarația lui Troels Lund Poulsen vine la scurt timp de când Statele Unite au anunțat că aprobă livrările de avioane către Ucraina. „Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară. Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi”, a mai transmis ministrul danez printr-un comuncat de presă.

Totuși, nu este clar dacă Danemarca o să contribui și în ceea ce privește livrarea unor avioane către Ucraina. Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care aproximativ 30 sunt operaţionale. Danemarca a început să primească recent primele sale avioane F-35 care le vor înlocui pe cele vechi.

Joe Biden a anunțat că va livra noi avioane către Ucraina
Joe Biden, prezent la summit-ul G-7 din Japonia, a fost reticent în ceea ce privește livrarea de avioane F-16 către Kiev. Liderul de la Casa Albă a recunoscut vineri, 19 mai, că este pregătit să permită și altor state să furnizeze avioane de luptă F-16 țării atacate de Rusia. Kievul a tot cerut aceste aparate de zbor pentru a putea face față invaziei ruse. De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a spus că această decizie este una „istorică”.

Președintele SUA i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine „o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16”. Anunțul Washingtonului a fost aplaudat de Regatul Unit și Olanda, care au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că vor să pună bazele unei coaliţii internaţionale pentru a dona Ucrainei avioane F-16, informează Agerpres.

Vezi si alte articole...