vineri, martie 29, 2024

De ce nu învață armata rusă din propriile greșeli

ExterneDe ce nu învață armata rusă din propriile greșeli

Ofițerii din armata rusă par să facă aceleași greșeli pe care le-au făcut în primele faze ale războiului împotriva Ucrainei și sunt potențial incapabili să le corecteze.

Cel mai recent exemplu în acest sens este bătălia cu tancuri care a avut loc în afara orașului minier Vuhledar din sud-estul Ucrainei – cea mai mare bătălie de tancuri din război până în prezent și un vector cheie în ofensiva reînnoită a Rusiei pentru a captura provincia Donețk.

Potrivit New York Times, rușii au făcut aceeași greșeală, care a costat Moscova sute de tancuri la începutul războiului, desfășurându-și tancurile într-o coloană lungă și densă. Acest lucru le-a permis ucrainenilor să întindă o ambuscadă la asalt cu mine, foc de artilerie și rachete antitanc. În timp ce un tanc în flăcări se oprea, alte câteva tancuri din spatele său deveneau ținte ușoare.

S-a spus că armata rusă a pierdut până la 100 de soldați pe zi și peste 130 de tancuri și alte vehicule blindate. Chiar și bloggerii militari ruși au condamnat tacticile autodistructive ale armatei lor și dependența lor de recruți fără experiență. În schimb, armata ucraineană și-a ajustat tacticile și strategiile la condițiile și provocările de pe teren.

Cu toate acestea, comentatorii avertizează împotriva ideii că Ucraina câștigă și Rusia pierde, deoarece ambele părți folosesc un milion de obuze de artilerie pe lună și ambele și-au văzut vehiculele blindate distruse de unele dintre aceste obuze. Soldații ucraineni sunt, de asemenea, în criză de cantitate, dar au avantajul calității, deoarece luptă mai agil, mai flexibil, mai bine decât armata rusă, în parte, pentru că învață pe parcurs.

Războiul din Ucraina

Structura de sus în jos a armatei ruse reflectă structura de sus în jos a politicii rusești – o caracteristică intensificată de climatul semănat de președintele Vladimir Putin. Ofițerii militari absorb aceste lecții – care încurajează prudența, nu creativitatea. În schimb, ideea unei armate ca „organizație care învață” a prins contur în mai multe țări care au purtat războaie în ultimele două decenii. Armata americană are un Comandament al Lecțiilor Învățate, care studiază bătăliile recente și emite rapoarte despre cum ar fi putut fi purtate mai bine.

Atâta timp cât rușii nu reușesc să învețe din greșelile lor, iar armele continuă să curgă dinspre vest și nu atât de mult dinspre est, ucrainenii au o șansă. Cu toate acestea, administrația Biden este îngrijorată de faptul că Republica Populară China ar putea începe să trimită arme Rusiei, ceea ce ar putea egaliza din nou terenul de joc, potrivit slate.com.

Vezi si alte articole...