miercuri, septembrie 18, 2024

Deputații au plafonat dobânzile practicate de IFN-uri

EconomieDeputații au plafonat dobânzile practicate de IFN-uri

Proiectul votat astăzi de deputați va reduce drastic dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare la creditele de consum (IFN-uri). Astfel, românii care iau împrumuturi de la IFN-uri vor scăpa de dobânzile uriașe pe care erau obligați să le plătească. Parlamentarii au impus prin lege un plafon pentru aceste sume și au restrâns creanţele cerute de recuperatori. Astfel, limita maximă plătită de clienți va fi dublul sumei împrumutate. Iar firmele de recuperare nu vor putea cere de la debitori mai mult decât valoarea creanței. Legea va fi trimisă la promulgare. Și abia apoi va intra în vigoare.

Debitorii pot cere renegocierea contractului, așa încât la finalul perioadei de creditare să nu plătească mai mult decât dublul sumei împrumutate.

Daniel Zamfir, senator PSD: Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60 000 la sută, media dobânzilor e la 7-800%. Am stabilit foarte clar că nicio firmă de recuperare nu poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței, deci încheiem și aici cu acea mizerie care însemna hărțuirea fără limite a celor care aveau de plătit aceste sume.

Partenerii de coaliție liberali au susținut proiectul.

Gabriel Andronache, deputat PNL: E necesară această intervenție legislativă pentru a reglementa piața nebancară. Din punctul nostru de vedere, piața bancară e suficient reglementată.

Opoziția, în schimb, a votat împotriva legii.

Claudiu Năsui, deputat USR: Proiectul acesta pleacă de la premisa că dacă plafonează statul dobânda la IFN-uri pentru creditare, atunci, deodată, acea creditare se va întâmpla la dobânzi mai mici. E fals, nu se va mai întâmpla deloc. Tot ce va face această lege e că va împinge lumea către cămătărie.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Este împotriva oamenilor, îndreptată, vezi Doamne, asupra unei categorii aceste IFN-urilor care, odată distruse, vor consolida creditele din domeniul bancar.

În jur de 300 000 de români s-au împrumutat de la IFN-uri. Numai anul trecut valoarea acestor credite a depășit 10 miliarde de lei. Iar unii clienți au ajuns în situații dramatice.

Am împrumutat, în total 3000, de euro și am fost executată pentru suma de 20 000 de euro. Am luat și nu am mai reușit să ajung, că am alte probleme, și am încercat să discut cu ei, să obțin o amânare sau să plătesc parțial o anumită perioadă, până îmi reveneam, dar nu s-a putut, spune o clientă.

Ce spun analiștii economici

Nu toate creditele IFN-urilor sunt exagerate, spun asociațiile care au susținut legea, dar în piață sunt excese care trebuie reglementate.

Alin Iacob, preşedinte, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: Și noi ne-am gândit să nu mergem cu un plafon foarte jos care i-ar fi aruncat pe oameni în ghearele cămătarilor ilegali. Haideți să fim corecți, cineva care împrumuta 10 000 de lei și cerea înapoi după un an 70 000 de lei ar fi putut fi ușor categorisit tot cămătar, dar legal, denumit IFN. Noi dețineam recordul european de dobândă anuală de aproape 70 000 la sută.

Alexandru Bodislav, analist economic: Acest lucru ajută omul de rând să obțină un contract de bun simț cu IFN-ul și nu îi creează un cost foarte mare când va plăti această datorie. Dacă nu va fi declarată neconstituțională, legea merge la promulgare.

Vezi si alte articole...