miercuri, mai 29, 2024

Epidemie de tuse convulsivă. Copiii și vârstnicii, cei mai afectați

MedicalEpidemie de tuse convulsivă. Copiii și vârstnicii, cei mai afectați

Este epidemie de tuse convulsivă. Țările europene au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat, miercuri, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Epidemia a făcut deja 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat agenţia.

Cunoscută şi sub numele de pertussis, tusea convulsivă este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa.

Periculoasă pentru copii și persoanele în vârstă

Infecția poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.

Epidemiile mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere.

Faptul că, în timpul pandemiei, circulaţia tusei convulsive a fost deosebit de redusă datorită restricţiilor de circulaţie asociate, face ca această creşterea să pară acum mai mare.

Cifrele sunt însă ridicate comparativ cu anii precedenţi. În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 şi 2019.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, cu toate că o uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere. Circulaţia tusei convulsive a fost, de asemenea, deosebit de redusă în timpul pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie asociate, ceea ce face ca această creşterea să pară mai mare.

Chiar şi aşa, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenţi. În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 şi 2019.

Agenţia a remarcat că o mare parte din populaţie a ratat creşterea naturală a imunităţii împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta pe durata pandemiei.

Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

„Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă.

Articolul Epidemie de tuse convulsivă. Copiii și vârstnicii, cei mai afectați apare prima dată în Money.ro.

Vezi si alte articole...