vineri, aprilie 19, 2024

Florin Barbu: Moţiunea simplă, o înşiruire de lozinci, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR: Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant / Stimaţi USR-işti, laptele iese din vacă, nu din cutie!

EconomieFlorin Barbu: Moţiunea simplă, o înşiruire de lozinci, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR: Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant / Stimaţi...

”Am citit cu atenţie rândurile acestei moţiuni simple, ce este în fapt, o înşiruire de lozinci, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR-ului. Că este o moţiune total neserioasă, ne putem da seama încă din titlu. Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant. Dar semnatarii acestei moţiuni pot profita, de moment , să explice românilor unde s-au dus banii din conturile României. Pot cere sprijin şi neamurilor. Aveţi idee, domnule Năsui? Aveţi idee, domnule Drulă? Poate vă ajută şi domnul Cioloş, fostul dumneavoastră coleg, cel care a făcut cel mai mult rău agriculturii din postura de comisar european”, a spus ministrul Agriculturii în discurs.

Florin Barbu a arătat că ”tupeul şi ipocrizia USR-ului sunt uriaşe”.

”S-au căţărat pe ”Fără penali în funcţii publice”, dar îi ţin strâns în braţe pe Clotilde Armand, Vlad Voiculescu şi alţii. Ei fac texte de moţiuni criticând trecutul, în timp ce stau la masă cu Orban, cel care să nu uităm, a închis pieţele agroalimentare în pandemie. Şi da, a inchis si bisericile! Pe domnii şi doamnele de la USR i-a apucat în an electoral ”grija pentru destinele agriculturii”. Tocmai pe ei, cei care s-au remarcat drept Guvernarea ZERO. Tot zero este şi numărul proiectelor legislative pentru fermieri şi agricultură depuse de semnatarii moţiunii în actuala legislatură. Zero euro au alocat agriculturii şi prin PNRR-ul făcut de Ghinea de la USR”, a mai spus Barbu.

MInistrul Agriculturii a arătat că la această oră, ar fi trebuit să fie la Bruxelles, să susţină până la capăt ceea ce a lansat încă din prima lună de mandat, şi anume liminarea prevederilor privind GAEC 8 şi relaxarea condiţiilor GAEC 7. ”Ştiu că cei de la USR habar nu au despre ce e vorba, aşa că îi rog să îşi scoată carneţelele şi creioanele cu unicorni şi să noteze. E şansa lor să înveţe ceva despre cum funcţionează agricultura în anul 2024. Aşadar, notaţi! România a înregistrat un succes istoric, a obţinut o modificare de Regulament european în primul an de implementare a unui Plan Strategic. Comisia Europeană propune, la solicitarea actualei echipe de la Ministerul Agriculturii, eliminarea prevederilor privind pârloaga şi relaxarea condiţiilor privind rotaţia culturilor. Două prevederi care puneau mari dificultăţi fermierilor din întreaga Uniune şi care i-au scos în stradă. Noi suntem cei care am pus pe masa Comisiei, soluţia”, a spus ministrul de la tribună.

Florin Barbu i-a acuzat pe cei dela USR că mint când spun că nu s-au găsit soluţii la solicitările fermierilor.

”Minciunile voastre au un singur scop: acela de a crea confuzie şi iritare. Reţineţi, toate solicitările fermierilor sunt rezolvate”, a spus Barbu. Ministrul a vorbit despre echivalarea permisului de conducere, sprijinul financiar de peste 2 miliarde de lei pe cadrul temporar Ucraina, 1,2 miliarde lei pentru sectorul vegetal, 360 de milioane de lei pentru zootehnie, 60 de milioane de lei pentru crescătorii de albine.

”Tot pe cadrul Ucraina, acordăm deja un ajutor de 165 milioane de lei pentru cultivatorii de legume româneşti. Am actualizat usbvenţia pentru acciza la motorina folosită în agricultură. Astfel, subvenţia reprezintă 25% din preţul la pompă al motorinei. Şi am creat o premiera in România- o creditare pentru fermieri, cu dobândă fixă de 1 punct 95% şi ROBOR la 3 luni acoperit de stat. Si ultima realizare a noastra, dar nu cea din urma, am deblocat plăţile APIA şi deja România a încasat de la Comisia Europeană 1,6 miliarde euro, bani care au intrat în conturile fermierilor”, a spus ministrul Agriculturii.

Barbu a mai arătat că ”Guvernul Coaliţiei PSD- PNL condus de premierul Marcel Ciolacu a alocat agriculturii un buget istoric, de 2% din PIB, bani pentru fermieri şi dezvoltarea satului românesc. ”Avem în acest moment 45 de programe de susţinere a fermierilor, lansate şi toate sunt funcţionale, 126 de scheme de finanţare finalizate prin acte normative ce beneficiază în acest an de un buget de 22,83 miliarde lei. Aşa e că nu ştiaţi toate aceste realizari ale noastre? Am plătit deja fermierilor, din decembrie şi până in prezent, 2,13 miliarde de euro subvenţie, la care, se adaugă peste 100 de milioane de euro sprijinul ANT. Şi continuăm să luăm deciziile corecte pentru fermierii noştri”, a completat Barbu. MInistrul a anunţat că au reluat investiţiile în irigaţii, care au fost blocate total în guvernarea USR.

”Astăzi avem o suprafaţă irigabilă de 1,6 milioane de ha, iar până la finalul anului această suprafaţă va creşte pentru că am reluat investiţiile abandonate de voi în peste 100 de şantiere. Şi da, continuăm să asigurăm apa gratuită pe canalele principale şi să achităm jumătate din costul facturilor cu energia electrică folosită pentru irigaţii. Şi am mai bifat încă o realizare! Am reuşit, introducerea, cu ajutorul colegilor de la MIPE şi Energie, a două proiecte de independentă energetică in sistemul de irigaţii , pe finanţare europeană, inclusiv prin PNRR. Adică, ceea ce voi nu aţi vrut să faceţi când aţi redactat PNRR-ul”, a ţinut să menţioneze ministrul.

”Începem lucrările şi la Canalul Siret-Bărăgan şi, evident, mă aştept să depuneţi o nouă moţiune simplă şi pe tema asta, pentru simplul motiv că este un proiect construit înainte de 1989. Am lansat Programul INVESTALIM prin care am alocat 600 de milioane de euro în procesare şi am repornit Programele de creştere a efectivelor de porci şi păsări, pe care voi le-aţi blocat cât aţi fost la guvernare. Mă întreb acum, ce vă supără? Cumva faptul că România nu va mai fi dependentă de importuri? Sau că producătorii români încep să dezvolte afaceri sustenabile?”, s-a întrebat ministrul Agiculturii.

”Am văzut, că în textul moţiunii încercaţi să vorbiţi despre măsura de stabilizare a preţurilor la alimente, dar am o rugăminte: nu mai scrieţi texte de moţiuni pe colţul mesei, în pauza de brunch, că vă faceţi de râs. Măsura nu plafonează preţuri, plafonează adaosul comercial, alimentele nu au dispărut de pe raft pe nicăieri, dar pentru a înţelege asta, va sfatuiesc să mergeţi în pieţe şi magazine nu doar pentru a împărţi pliante electorale. Ştiu, că poate e un şoc pentru mulţi dintre USR-işti, dar avocado şi laptele de migdale chiar nu le-am putut trece pe lista alimentelor româneşti, cu adaos comercial limitat. Stimaţi USR-işti, vă mai spun ceva: laptele iese din vacă, nu din cutie! Din fericire!”, a declarat Barbu.

Vezi si alte articole...