luni, iulie 15, 2024

FMI cere Europei o integrare mai mare

EconomieFMI cere Europei o integrare mai mare

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a cerut, joi, Europei să atingă întregul potenţial al preţuitei sale pieţe unice, deplângând o situaţie care face ca regiunea să pară ”un supermarket de idei” pentru SUA, relatează CNBC.

Directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, a spus că performanţa economică a Europei se întăreşte şi că inflaţia este în mod clar pe o traiectorie descendentă.

Pe lângă faptul că FMI observă o creştere a consumului, Georgieva a spus că reducerile aşteptate ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană vor ajuta probabil investiţiile în zona euro şi vor stimula performanţa economică a blocului de 20 de membri.

”Venim cu această veste relativ bună şi cu un avertisment: nu există timp de pierdut pentru ca zona euro să se concentreze pe productivitate. Asta înseamnă două lucruri. Primul, să atingă întregul potenţial al pieţei unice. Nu este încă acolo. Vrem să vedem mai multă flexibilitate pe piaţa muncii în Europa, vrem să vedem o integrare mai profundă a pieţelor financiare, vrem să vedem uniunea bancară, uniunea capitalului în vigoare. Şi doi, vrem să vedem mult mai multă atenţie acordată inovaţiei, investind în [cercetare şi dezvoltare], făcând posibil ca afaceri bazate pe inovaţie în Europa să se materializeze în Europa. În acest moment, Europa arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite”, a spus Georgieva.

Ea a spus că ”O mare parte din ceea ce se inventează aici ajunge să fie viabil din punct de vedere comercial şi la scară acolo şi când te uiţi la obstacolul principal? Cele 27 de ţări care nu sunt încă integrate într-o singură piaţă.”

Decalajul de productivitate faţă de SUA

Piaţa unică a Uniunii Europene urmăreşte să garanteze circulaţia nerestricţionată a mărfurilor, capitalului, serviciilor şi forţei de muncă pe întreg teritoriul. Înfiinţată în urmă cu mai bine de 30 de ani, piaţa unică este concepută pentru a permite cetăţenilor UE să trăiască şi să lucreze în întreaga UE şi să ofere consumatorilor o gamă mai largă de servicii şi produse de înaltă calitate.

FMI consideră că o integrare mai profundă a pieţei unice ar putea contribui la stimularea în continuare a creşterii economice a regiunii.

În aprilie, FMI a estimat că reducerea cu 10% a barierelor rămase în calea pieţei unice de bunuri şi servicii ar putea creşte producţia europeană cu până la 7 puncte procentuale pe termen lung.

Vezi si alte articole...