miercuri, mai 15, 2024

Greșeli de evitat în îngrijirea danturii

MedicalGreșeli de evitat în îngrijirea danturii

Îngrijirea într-un mod adecvat a danturii previne majoritatea afecțiunilor bucale, fiind o parte elementară a unui stil de viață sănătos. Anumite greșeli comune în îngrijirea danturii, făcute de majoritatea oamenilor, deși inițial nu determină probleme evidente, pot avea consecințe negative pe termen lung. Chiar și greșeli aparent banale, precum periajul agresiv sau superficial al dinților, din cauza grabei sau a lipsei de cunoștințe cu privire la tehnica de periaj dentar, sau utilizarea unei perii de dinți cu peri prea duri, pot fi dăunătoare sănătății bucale.

 

Utilizarea incorectă a aței dentare

 

În ciuda beneficiilor majore pe care le aduce, ața dentară poate fi, în anumite cazuri, dăunătoare danturii. Utilizată într-un mod incorect, ața dentară poate duce la rănirea gingiilor sau la deteriorarea smalțului dentar. Pentru a învăța să folosești corect ața dentară, este important să te adresezi unui medic stomatolog (sau igienist dentar), care te va îndruma și îți va oferi instrucțiuni clare cu privire la tehnica corectă de folosire a aței dentare.

 

Neadaptarea obiceiurilor de igienă orală

 

Anumite situații specifice necesită modificarea modului de periere a dinților, a frecvenței cu care se realizează periajul dentar sau chiar a instrumentelor cu care este efectuat periajul dentar. De exemplu, dacă urmezi un tratament parodontoza, medicul stomatolog îți poate recomanda utilizarea unor tehnici specifice de periaj dentar, cât și folosirea cu regularitate a unor instrumente suplimentare, cum ar fi irigatoarele dentare sau ața dentară cu conținut crescut de fluor, pentru a completa igiena orală.

 

O altă situație aparte care necesită adaptarea obiceiurilor de igienă orală o reprezintă tratamentele ortodontice. În general, aparatul dentar ceramic sau metalic, cât și orice alte tipuri de dispozitive ortodontice fixe pot face necesară creșterea frecvenței de periere a dinților și modificarea periuței dentare tradiționale cu una special concepută pentru un aparat dentar. În plus, pentru a menține o bună sănătate bucală, pacienții care poartă un aparat dentar fix ar trebui să își modifice obiceiurile alimentare (să evite alimentele tari sau lipicioase).

 

Curățarea dinților în mod neregulat sau insuficient

 

Spălarea dinților doar o dată pe zi poate fi insuficientă pentru a elimina în totalitate placa bacteriană și resturile alimentare. Deși o dată este mai bine decât deloc, medicii stomatologi atrag atenția asupra necesității efectuării periajului dentar de două ori pe zi, preferabil dimineața și seara, pentru a obține beneficii maximale în profilaxia bolilor orale.

 

Utilizarea unei periuțe de dinți inadecvate

 

Folosirea unei periuțe prea tari poate duce la deteriorarea smalțului și la retragerea gingiilor, în timp ce o periuță prea moale poate nu îndepărtează suficient de multă placă bacteriană. Deși în general se recomandă utilizarea periuțelor cu peri moi sau de o duritate medie, este indicat să aflați ce tip de periuță vi se potrivește întrebând medicul stomatolog. În plus, nu uitați să înlocuiți periuța de dinți la intervale regulate de timp (de 3-4 luni) sau când observați că perii încep să se deterioreze.

 

Vezi si alte articole...