luni, mai 27, 2024

Hamas ar fi de acord cu o dezarmare dacă este stabilit un stat palestinian, spun oficiali ai organizației

ExterneHamas ar fi de acord cu o dezarmare dacă este stabilit un stat palestinian, spun oficiali ai organizației

Unii oficiali Hamas semnalează că organizația ar putea renunța la lupta armată împotriva Statului Israel dacă palestinienii primesc un stat independent în teritoriile capturate de israelieni în războiul din 1967, relatează CNN.

Hamas ar fi de acord cu o dezarmare dacă este stabilit un stat palestinian

Mesajele sugerează o atenuare a poziției Hamas, a cărei viitor depinde de rezultatele campaniei militare israeliene din Fâșia Gaza, teritoriu controlat de Hamas înaintea războiului. Organizația palestiniană cerea de multă vreme distrugerea Statului Israel.

Aflat la Istanbul, Basem Naim, membru al biroului politic Hamas, a declarat pentru CNN că organizația ar accepta o dezarmare dacă este înființat un stat palestinian independent.

„În cazul unui stat independent cu capitala la Ierusalim, păstrând totodată dreptul de întoarcere pentru refugiați, Al Qassam ar putea fi integrată într-o (viitoare) armată națională”, a declarat Basem Naim, făcând referire la aripa militară a Palestinei.

Tradițional Palestinian respingea soluția celor două state și pleda, în schimb, pentru crearea unui stat palestinian pe teritoriul Palestinei istorice, care astăzi cuprinde Israelul, Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est ocupat și Fâșia Gaza.

Vezi si alte articole...