miercuri, aprilie 17, 2024

În Arctica ticăie o bombă cu metan

SCIENCE+În Arctica ticăie o bombă cu metan

Concentrația crescută de metan în atmosferă din ultimul secol este responsabilă pentru cel puțin un sfert dintre schimbările climatice actuale.

În prezent, cantități uriașe de metan sunt eliberate în Arctica, ca urmare a dezghețului rapid.

„Sub ghețarii cavernoși din Antarctica și Groenlanda s-au acumulat cantități uriașe de sedimente organice, care în condițiile potrivite devin un mediu de reproducere pentru microorganismele anaerobe producătoare de metan. Acest gaz poate fi realizat acolo la scară uriașă. Iar eliberarea sa în atmosferă ar duce probabil la o amplificare catastrofală a efectului de seră”, explică Maciej Bartosiewicz, care lucrează la Institutul de Geofizică al Academiei Poloneze de Științe.

Din fericire, cea mai mare parte a gazului produs atât sub calotele albastru-și-albe ale marilor ghețari, cât și în permafrostul care acum se dezgheță rapid, este neutralizat biologic de grupurile specializate de bacterii care se hrănesc cu metan. Cu toate acestea, ca efect al încălzirii globale, în Arctica totul se schimbă acum foarte rapid”, avertizează expertul. Rata de încălzire a regiunilor polare este de câteva ori mai mare decât media globală. Asta se datorează în mare măsură dispariției rapide a stratului de gheață.

 Sursa: Gazeta Wyborcza, Polonia

Vezi si alte articole...