marți, mai 30, 2023

În Sectorul 2 se va desfășura un program de sterilizare gratuită a 500 de câini de rasă comună, cu sau fără stăpân

Din OrasÎn Sectorul 2 se va desfășura un program de sterilizare gratuită a 500 de câini de rasă comună, cu sau fără stăpân


Primăria Sectorului 2 a planificat un program de sterilizare gratuită pentru 500 de câini de rasă comună, indiferent dacă aceștia au stăpân sau nu, pe teritoriul sectorului. Bugetul alocat pentru acest proiect este de 245.000 de lei. Potrivit unui comunicat de presă emis de PS2, sterilizările se vor realiza pe principiul „primul venit, primul servit”.

Prin implementarea acestui program, autoritatea locală își propune să controleze reproducerea necontrolată a câinilor de rasă comună, să prevină abandonul animalelor și potențialele atacuri ale câinilor agresivi.

Până la finalul acestui an, va fi implementat un program de sterilizări gratuite care cuprinde două componente esențiale:

 1. Campania de informare a locuitorilor din Sectorul 2: Prin intermediul acestei campanii, rezidenții din Sectorul 2 vor fi informați cu privire la posibilitatea de a beneficia de microcipare și sterilizare gratuită pentru câinii de rasă comună.
 2. Componenta sanitară veterinară a programului: Această componentă vizează identificarea, înregistrarea și sterilizarea gratuită a 500 de câini de rasă comună, cu sau fără stăpân, din Sectorul 2. Pentru realizarea acestui obiectiv, se va efectua o achiziție publică de servicii medicale veterinare, conform următoarelor tarife:
  • 400 de lei/animal pentru sterilizarea femelelor,
  • 350 de lei/animal pentru sterilizarea masculilor,
  • 50 de lei/animal pentru înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

Prin intermediul campaniei de informare, se urmărește atingerea următoarelor obiective:

 1. Responsabilizarea proprietarilor de câini: Prin conștientizarea proprietarilor cu privire la importanța sterilizării și înregistrării animalelor lor, se dorește ca aceștia să devină mai responsabili în gestionarea câinilor pe care îi dețin.
 2. Limitarea înmulțirii necontrolate a populației canine: Prin efectuarea sterilizărilor gratuite, se dorește reducerea numărului de câini fără stăpân și a problemelor asociate inmulțirii necontrolate a acestora.
 3. Asigurarea unui mediu de viață sănătos și sigur în Sectorul 2: Sterilizarea câinilor ajută la prevenirea incidentelor și a comportamentului agresiv al acestora, contribuind la crearea unui mediu de viață mai sigur pentru comunitate.
 4. Identificarea proprietarilor în cazul în care apar incidente legate de câini: Înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) permite identificarea proprietarilor în situațiile în care sunt implicați în incidente sau probleme de comportament.
 5. Limitarea răspândirii necontrolate a bolilor transmisibile de la câini la oameni: Sterilizarea și înregistrarea câinilor ajută la prevenirea răspândirii bolilor care pot fi transmise și la om, având un impact pozitiv asupra sănătății publice.

Proiectul de hotărâre privind programul de sterilizări gratuite a fost aprobat în ultima ședință a Consiliului Local, pe data de 15 mai 2023. În curând, vor fi achiziționate serviciile necesare pentru inițierea programului.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro