joi, aprilie 18, 2024

Încă o navă a Rusiei a fost lovită, anunță Statul Major General al Ucrainei. Bruxelles: „Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie și pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”

ExterneÎncă o navă a Rusiei a fost lovită, anunță Statul Major General al Ucrainei. Bruxelles: „Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie și pe care...

Statul Major General al Ucrainei a anuntat ca aparatorii ucraineni au ucis aproximativ 710 invadatori rusi, au avariat sau scufundat o nava militara rusa si au distrus patru tancuri si patru vehicule aeriene fara pilot in perioada 9-10 ianuarie.

„Mai multe informatii cu privire la nava/nava inamica vor fi furnizate dupa confirmare”, a mentionat Statul Major General al Ucrainei pe Facebook.

Pierderile totale de lupta ale fortelor rusesti intre 24 februarie 2022 si 10 ianuarie 2023 sunt estimate a fi urmatoarele [cifrele din paranteze reprezinta cele mai recente pierderi – n.r.]:

Aproximativ 112.470 (+710) militari.
3.084 (+4) tancuri
6.154 (+7) vehicule blindate de lupta
2.073 (+4) sisteme de artilerie
434 (+0) sisteme de rachete cu lansare multipla
217 (+0) sisteme de aparare aeriana
285 (+0) aeronave cu aripa fixa
275 (+0) elicoptere
1.860 (+4) drone operational-tactice
723 (+0) rachete de croaziera
17 (+1) nave/ambarcatiuni
4.817 (+8) vehicule si avioane-cisterna
183 (+0) vehicule speciale si alte echipamente

Statul Major General a comunicat ca datele sunt in curs de confirmare.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alaturat marti sustinatorilor livrarii de tancuri germane Leopard catre Ucraina, transmite dpa.

In contextul dezbaterii despre limitele ajutorului occidental pentru ucraineni, sefa executivului european a declarat, la sediul NATO din Bruxelles: „Cred ca Ucraina trebuie sa primeasca tot echipamentul militar de care are nevoie si pe care il poate utiliza pentru apararea patriei”.

Ea a precizat ca ucrainenilor ar trebui sa li se ofere nu doar sisteme aeriene avansate, „ci si alte tipuri de echipamente militare avansate, atata timp cat sunt necesare pentru apararea Ucrainei”.

Guvernul de la Berlin si-a modificat radical pozitia saptamana trecuta, anuntand ca va furniza fortelor armate ucrainene circa 40 de vehicule de lupta Marder pentru infanterie. Mai multi parlamentari din coalitia guvernamentala ii cer acum cancelarului german Olaf Scholz sa trimita Ucrainei si blindate mai grele, cum ar fi tancurile Leopard. Seful guvernului a insistat insa ca nu va lua o decizie in acest sens decat in coordonare cu aliatii.

La ceremonia de semnare a declaratiei de cooperare intre NATO si UE, von der Leyen a afirmat ca Kievul apara principiile fundamentale ale Cartei Natiunilor Unite, drepturile fundamentale si legislatia internationala.

Tot marti, presedintele asociatiei rezervistilor germani, Patrick Sensburg, se pronuntase in favoarea furnizarii de tancuri Leopard pentru Ucraina. El a declarat grupului media Redaktionsnetzwerk Deutschland ca blindatele Marder asigura deplasarea rapida a infanteriei, insa sunt „cel mai eficiente, ideal, in combinatie, desigur, cu tancul principal de lupta Leopard” si „de aceea sprijinul cu tancuri principale de lupta este urmatorul pas logic”.

Sensburg a apreciat ca exista si posibilitatea trimiterii unor tancuri de alte tipuri, produse de alte tari.

Unele tari occidentale au considerat pana acum ca furnizarea de tancuri pentru rezistenta ucraineana impotriva agresiunii ruse reprezinta o problema delicata, deoarece ar putea duce la escaladarea si extinderea conflictului.

Spania si Polonia sunt dispuse, potrivit dpa, sa trimita Ucrainei tancuri Leopard, dar nu pot actiona fara acordul Germaniei, tara producatoare.

Vezi si alte articole...