miercuri, iunie 19, 2024

Japonia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice

ExterneJaponia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice

Japonia și SUA vor dezvolta o rachetă antiaeriană de 480.00.000 $ pentru a contracara arme hipersonice. Reprezentanții Japoniei și Statelor Unite au semnat un acord privind dezvoltarea unui program de rachete antiaeriene Glide Phase Interceptor (GPI).

Japonia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice
Sistemul antiaerian Glide Phase Interceptor (GPI) va fi capabil să intercepteze rachete hipersonice până ăn 2030, conform unui contract semnat între cele două țări.

Programul de dezvoltare GPI va avea un buget de dezvoltare de peste 3 miliarde USD.

Guvernul japonez a inclus deja 75 de miliarde de yeni (480 de milioane de dolari) în bugetul său pentru 2024 pentru a dezvolta o nouă rachetă.

Țara va conduce dezvoltarea motoarelor de rachetă și a componentelor sistemului de propulsie.

Japonia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice
„În ultimii ani, în Japonia, tehnologia armelor hipersonice s-a îmbunătățit dramatic. Întărirea capacităților lor de interceptare este o problemă urgentă”, a declarat ministerul japonez al Apărării într-un comunicat.

Glide Phase Interceptor este un program de dezvoltare a interceptoarelor de rachete hipersonice condus de companiile americane Northrop Grumman și Raytheon Technologies, potrivit mil.in.ua.

Companiile lucrează la definirea conceptului de sistem de la sfârșitul anului 2021.

GPI va oferi protecție regională împotriva rachetelor hipersonice la o viteză mai mare de 5 Mach prin interceptarea acestora folosind rachete care intră în straturile dense ale atmosferei Pământului.

Racheta va fi integrată în sistemul de informare și control de luptă Aegis al versiunii Baseline 9, care este echipat cu distrugătoare moderne din clasa Arleigh Burke.

Rachetele vor fi activate de pe lansatoare verticale Mk.41 VLS, putând să fie utilizate atât pe distrugătoare, cât și pe sisteme la sol Typhon.

Lungimea rachetei nu va depăși 7 metri, iar lățimea – 1 metru.

În designul GPI, specialiștii Raytheon intenționează să folosească componente care au fost deja testate în alte programe de rachete și hipersonice.

Înainte de aceasta, Agenția de Apărare Antirachetă din SUA a spus că sistemul actual de apărare antirachetă al SUA „ar putea avea probleme de eficiență împotriva armelor promițătoare rusești și chineze”.

Vezi si alte articole...