sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Kevin McCarthy, ales președinte al Camerei Reprezentanților. Cum a reușit victoria în SUA

ExterneKevin McCarthy, ales președinte al Camerei Reprezentanților. Cum a reușit victoria în SUA

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales sâmbătă președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, după ce a făcut concesii ample unui grup de adepți ai liniei dure de dreapta.

Kevin McCarthy a fost ales președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, după ce a făcut concesii ample unui grup de adepți ai liniei dure de dreapta care au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea partidului de a guverna.

Californianul în vârstă de 57 de ani a suferit o ultimă umilință atunci când reprezentantul Matt Gaetz s-a abținut de la vot, înainte de miezul nopții, provocând o încăierare în care colegul său republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur de scrutin pune capăt celei mai profunde disfuncții din Congres din ultimii 160 de ani, dar a ilustrat în mod clar dificultățile cu care se va confrunta în conducerea unei majorități înguste și profund polarizate.

A câștigat în cele din urmă la o diferență de 216-211

El a câștigat în cele din urmă la o diferență de 216-211. El a putut fi ales cu voturile a mai puțin de jumătate dintre membrii Camerei doar pentru că cinci membri din propriul partid și-au retras voturile – nu l-au susținut pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt candidat, relatează Reuters.

McCarthy a fost de acord cu o solicitare a adepților liniei dure, care au cerut ca orice deputat să poată cere în orice moment înlăturarea sa. Acest lucru va reduce drastic puterea pe care o va deține atunci când va încerca să adopte legi în probleme critice, inclusiv finanțarea guvernului, abordarea plafonului iminent al datoriei națiunii și alte crize care pot apărea.

Performanțele mai slabe decât se așteptau ale republicanilor în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie i-au lăsat pe aceștia cu o majoritate restrânsă de 222-212, ceea ce a conferit o putere supradimensionată adepților liniei dure de dreapta care s-au opus conducerii lui McCarthy.

Situaţie fără precedent în ultimul secol în SUA

Amintim că pe 4 ianuarie, aripa cea mai conservatoare a Partidului Republican din SUA a blocat pentru a doua oară alegerea republicanului Kevin McCarthy în calitate de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.
Atât timp cât preşedintele Camerei nu este ales, activitatea acesteia este blocată, iar congresmenii nu pot depune jurământul. Acest lucru reprezintă o situaţie fără precedent în ultimul secol în SUA. Rundele de vot urmau să continue, astfel, până când se va alege un președinte.

Acest post reprezintă a treia funcţie ca importanţă în politica americană după cele de preşedinte şi vicepreşedinte şi care necesită o majoritate de 218 voturi.

Vezi si alte articole...