joi, mai 23, 2024

Lacul Străulești va fi din nou administrat de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București

Din OrasLacul Străulești va fi din nou administrat de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București

Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei, a anunțat că după 13 ani, Lacul Străulești va fi administrat în totalitate de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București. Acesta va fi amenajat pentru a oferi activități de agrement și sporturi acvatice, prin îmbunătățirea malurilor și apelor sale. Tomescu a adăugat că Primăria Capitalei și ALPAB vor colabora cu CSM București și cu federațiile de specialitate pentru a amenaja rapid zona și a oferi o experiență plăcută și sigură pentru vizitatori. Anunțul a fost făcut prin intermediul unei postări pe Facebook.

În martie 2010, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, Lacul Străulești cu o suprafață de 33 de hectare a fost inclus într-o asociere în participațiune în care o companie privată a plătit ALPAB 417 euro pe lună și a garantat investiții de 25.000 de euro pe an. Zece ani mai târziu, în martie 2020, în timpul mandatului lui Gabriela Firea la Primăria Capitalei, aceeași asociere a fost prelungită pentru încă trei ani, până în martie 2023, la aceleași condiții.

Între mai 2012 și februarie 2021, firma parteneră pentru Lacul Străulești a fost AGREMENT SERV S.R.L., care acum se află în faliment.

„În cei 13 ani de asociere ALPAB a încasat aproximativ 60000 euro. Investițiile de 25000 euro/anual nu s-au materializat niciodată”, declară Horia Tomescu.

Baza Nautică și de Agrement Străulești a avut o soartă și mai nefastă. Aceasta se afla pe malul lacului și avea o suprafață de 9 hectare în anii `90 și aparținea BTT S.A. În anul 2002, 40.000 de metri pătrați din terenul bazei nautice au fost vândute către AGREMENT SERV S.R.L. Cu toate că, prin sentința din dosarul penal 18380/299/2005, toate contractele care au prejudiciat BTT în timpul mandatului lui Vâclea au fost anulate, baza a supraviețuit miraculos, spune Viceprimarul Capitalei.

În 2015, Metrorex a expropriat o suprafață de 21.000 de metri pătrați de la AGREMENT SERV S.R.L pentru suma de 12,5 milioane de lei. Această suprafață urma să fie folosită pentru a construi un depou pentru magistrala de metrou M4 în subteran, iar la suprafață, un teren de fotbal.

În 2021 Sectorul 1 a cerut BTT S.A. să cumpere în numele Municipiului București bucățile de teren rămase din Baza Nautică și de Agrement Străulești pentru a le integra în proiectul „Promenada Verde”.
Din 2021 BTT S.A. este în subordinea Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de Gabriela Firea PSD. Nu am așteptări că în această perioadă, BTT S.A. să recupereze terenurile vândute fraudulos sau să dorească să vândă municipiului București terenuri ce ar face realitate din „Promenada Verde”, declară Horia Tomescu.

Vezi si alte articole...