joi, mai 23, 2024

Le Monde. Când s-ar putea transforma actualul război într-o confruntare directă între Occident și Rusia

ExterneLe Monde. Când s-ar putea transforma actualul război într-o confruntare directă între Occident și Rusia

Decizia Franței, apoi a Statelor Unite și a Germaniei de a livra Ucrainei blindate ușoare de luptă, dacă reflectă un angajament comun, ridică problema pericolului escaladării întrun război directă între Occident și Rusia. Este timpul reprezentării naționale în deciziile care angajează țara într-o problemă fundamentală pentru securitatea sa.

Un război impus lor de Vladimir Putin și care pune în joc supraviețuirea țării lor, ucrainenii au nevoie de sprijinul continuu și ajustat al occidentalilor. Decizia Franței, anunțată pe 4 ianuarie, urmată a doua zi de cea a Statelor Unite și a Germaniei, de a livra Ucrainei blindate ușoare de luptă marchează o nouă etapă în ajutorul oferit de democrații.

Nu mai este vorba doar de a livra Kievului arme defensive, cum ar fi transportoare de trupe sau echipamente de artilerie, ci și a unor mijloace de sprijinire a ofensivelor. Transportoarele AMX-10 RC franceze, Bradley americane și Marders germane sunt vehicule înarmate cu tunuri concepute pentru a fi angajate cât mai aproape de linia frontului, scrie lemonde.fr.

Această evoluție a materialelor livrate nu corespunde unei dorințe de escaladare, ci pare să fie modelată pe evoluția obiectivelor războiului ucrainean. Este vorba de a ajuta țara atacată nu doar să se apere și să ajungă la o negociere în cea mai bună situație posibilă, ci să-și recupereze întreg teritoriul prin alungarea armatei ruse și să-i aducă în fața justiției internaționale pe cei responsabili de crime de război.

Retragerea Rusiei în teren din vara lui 2022 și cea a lui Vladimir Putin în plan ideologic cu privire la liniile roșii care ar trebui să declanșeze represalii par să justifice această strategie, dar și perspectiva îngrijorătoare a unei ofensive majore rusești la sfârșitul iernii, posibilă prin noua mobilizare decretată în această toamnă de Moscova. În timp ce frontul pare stabilizat, peste 100.000 de morți și răniți sunt înregistrați de fiecare parte, conform unor estimări diferite. Totul se întâmplă ca și cum protagoniștii ar fi angajați într-o cursă pentru echipament, antrenamente și forță de luptă. Episodul falsului armistițiu anunțat de Putin pentru Crăciunul ortodox nu face decât să întărească voința occidentală de a oferi Ucrainei toate mijloacele pentru a contracara noile agresiuni.

Dacă anunțul aproape simultan al deciziilor franceze, americane și germane de a livra blindate ușoare reflectă un angajament comun și coordonat într-un moment crucial, o astfel de dezvoltare nu este lipsită de riscuri. Se ridică întrebarea cu privire la pericolul escaladării și când actualul război prin proxy s-ar putea transforma într-o confruntare directă între Occident și Rusia. Acest prag s-a schimbat de la începutul conflictului, dar nu poate crește la infinit. Ideea este să-i ajutăm pe ucraineni, fără a alimenta retorica rusă care prezintă democrațiile occidentale drept agresori.

Război în Ucraina

Dacă decizia franceză are meritul de a înlătura orice ambiguitate privind atitudinea Parisului în conflict, ea pune problema cadrului său politic și a participării concetățenilor noștri la decizie. De la începutul conflictului din Ucraina, Parlamentul nu a dezbătut niciodată în profunzime poziția Franței. Credem că este timpul să implicăm reprezentarea națională în deciziile care angajează țara într-o problemă fundamentală pentru securitatea sa. Pentru a evita orice risc de confruntare extinsă pe pământ european, occidentalii nu au de ales decât să facă totul pentru a-l împiedica pe Putin să aibă succes în agresiunea sa.

Încheierea rapidă a multiplelor suferințe legate de acest război necesită, prin urmare, sprijin neîntrerupt pentru Ucraina. Pentru că trebuie aprobată pe toată durata ei, această ecuație dureroasă merită să fie explicată și dezbătută de opinia publică.

Rador

Vezi si alte articole...