luni, noiembrie 11, 2024

Prognoza meteo, 10 noiembrie. Vremea se răceşte semnificativ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis...

Europa se confruntă cu provocarea unității, după alegerile din SUA

În Europa, atacurile cibernetice ce folosesc ingineria...

Legea Apărării, propusă spre modificare. Toate structurile de apărare intră sub o singură umbrelă

ActualitateLegea Apărării, propusă spre modificare. Toate structurile de apărare intră sub o singură umbrelă

Legea Apărării Naționale urmează să fie modificată, printr-un proiect aflat în dezbatere publică. Documentul propune înființarea unei structuri superioare care va coordona toate instituțiile de forță ale statului.

Legea Apărării Naționale. Proiectul de act normativ a fost inițiat de Ministerul Apărării Naționale și conține mai multe prevederi noi. Între acestea și una care permite militarilor români să intervină pe teritoriul altor state, pentru salvarea cetățenilor noștri.

Legea Apărării Naționale intră în Parlament

În contextul creșterii amenințărilor la adresa României, Ministerul Apărării Naționale a conceput proiectul pentru noua Lege a Apărării Naționale. Legea prevede crearea unui centru național militar de comandă, care să coordoneaze și trupele NATO de pe teritoriul României. Este vorba despre Centrul Naţional de Comandă Militar.

Aceasta va fi o structură unică de comandă, la nivelul întregii țări, aflată în subordinea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Centrul Național de Comandă va coordona toate structurile militare din Jandarmerie, SPP, Poliţie sau SRI, conform proiectului. În plus, Centrul Național Militar de Comandă va coordona inclusiv trupele NATO din România.

Noua lege a fost publicată de MApN și, după adoptarea în Guvern, va fi trimisă în Parlament pentru dezbateri și vot. În perioada următoare, legea va ajunge în comisiile parlamentare pentru a suferi modificări, dacă este cazul, iar apoi în plen.

Legea Apărării

Ce mai conține actul normativ

Proiectul prevede modificări și completări față de legea anterioară. În primul rând, introduce noțiunea de amenințări hibride la adresa României.

În cazul acestor tipuri de amenințări hibride, pentru contracarare, armata română poate interveni direct. Aceste intervenții pot fi făcute la propunerea președintelui României și după consultarea CSAT. De asemenea, militarii vor putea fi trimiși pe teritoriul altor state, în scopul salvării cetățenilor români aflați în pericol. Astfel de misiuni nu sunt posibile la acest moment, în lipsa acestor prevederi legale.

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se arată în proiect.

Legea Apărării Naţionale a fost pusăîn dezbatere publică de ministerul de resort și prevede o nouă structută pentru sistemul naţional de apărare.

Legea Apărării

Legea definește forțele de apărare

Noul proiect legislativ propune o nouă definiție, a forțelor „destinate apărării”, compuse din forțe armate și forțe de protecție. Din forțele armate fac parte Armata, Jandarmeria, SRI, SIE, STS, Serviciul secret al MAI (DGPI). Din forțele de protecție fac parte parte Poliția, Poliția de Frontieră, IGSU.

Noua lege a apărării prevede militarizarea angajaților MAI în situația stării de mobilizare sau de război.

Vezi si alte articole...