vineri, octombrie 4, 2024

Limba rusă devine tot mai puțin relevantă pentru ucraineni în urma războiului. Sondaj de opinie

ExterneLimba rusă devine tot mai puțin relevantă pentru ucraineni în urma războiului. Sondaj de opinie

Majoritatea ucrainenilor nu consideră limba rusă ca fiind importantă, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în decembrie de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS). Simultan, doar 1% dintre respondenți consideră limba ucraineană ca fiind neimportantă.

Limba rusă devine tot mai puțin relevantă pentru ucraineni în urma războiului. Sondaj de opinie
Mai precis, 58% dintre ucraineni nu consideră limba rusă ca fiind importantă, potrivit datelor rezultate dintr-un sondaj de opinie efectuat în decembrie de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS).

Dintre cei care consideră încă importantă limba rusă, 14% subliniază rolul acesteia de „limbă pe care o înțelege aproape toată lumea din Ucraina” și 14% o consideră „limba majorității oamenilor din regiunile de est ale Ucrainei”.

Datele s-au schimbat substanțial în urma războiului

În urmă cu opt ani, 59% dintre respondenţi considerau rusa drept „limbă pe care o înțelege aproape toată lumea din Ucraina” şi 31% spuneau că aceasta este „limba majorității celor din regiunile de est ale Ucrainei”.

În ceea ce priveşte importanţa limbii ucrainene, motivul principal invocat este legat de rolul acesteia ca limbă de stat (76%), urmat de rolul de „bază a independenței Ucrainei” (32%) și de „limbă care unește societatea ucraineană” (23%).

La sondajul din decembrie 2022, 41% dintre respondenți au declarat că vorbesc doar în ucraineană, alți 17% – în ucraineană „în majoritatea situațiilor” și doar 6% au recunoscut că limba lor de comunicare este rusa, iar 9% – predominant rusa (alți 24% au spus că folosesc ambele limbi ​„în egală măsură”).

Comparativ cu un sondaj realizat în 2017, ponderea vorbitorilor de ucraineană a crescut cu 8%, în timp ce ponderea vorbitorilor de limbă rusă a scăzut cu 11%. Chiar și în est și în sud, vorbitorii de ucraineană nu sunt mai puțini decât vorbitorii de rusă (29% față de 27%).

Sondajul de la finele anului trecut mai arată că 50% dintre respondenți comunică acasă cu familia doar în ucraineană, 12% – predominant în ucraineană, 19% – în mod egal în ambele limbi, 16% – doar sau predominant în rusă și 2% – în alte limbi. Aceasta este o schimbare semnificativă față de 2017, când 51% vorbeau doar sau predominant ucraineană, iar 25% vorbeau doar sau predominant rusă.

Un analist ucrainean spune care va fi momentul în care se va discuta despre sfârșitul războiului din Ucraina
Analistul ucrainean Maksim Iali vine cu asigurări despre sfârșitul războiului în Ucraina. Acesta susține că anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale în Statele Unite va favoriza începerea discuțiilor între părți.

„În prezent cele două armate se pregătesc să-și reînnoiască ofensivele din a doua jumătate a lunii februarie (probabil). La sfârșitul lunii februarie va fi sărbătorită prima aniversare a invaziei, iar autoritățile din Rusia vor simți presiunea de a fi nevoite să arate rezultate în fața opiniei publice. Ucraina se pregătește, de asemenea, să lanseze mai multe contraofensive mai târziu în martie. În acest moment, armata ucraineană se pregătește să primească mai mult material militar din Occident.

Franța a confirmat transportul de vehicule blindate, la fel și Germania și Statele Unite. Forțele ucrainene vor trebui antrenate pentru a utiliza acest material în mod eficient și trebuie luate în considerare și condițiile meteorologice. Prin urmare, este posibil ca până la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, Ucraina să nu treacă la noi contraofensive. Când ambele părți își vor da seama că nu mai există posibilități de a schimba situația pe teren, chiar dacă nu sunt şanse de a ocupa sau abandona noile teritorii, atunci va fi timpul să începem negocierile. Nu cred că se va întâmpla înainte de vară: iulie sau august. Înainte, așa cum am menționat, aceste operațiuni trebuie produse. Odată ce acestea apar și se verifică dacă situația de pe teren poate fi sau nu schimbată, va fi momentul în care cele două părți se vor deschide la negocieri”, a spus analistul.

Vezi si alte articole...