joi, mai 23, 2024

Lovitură totală pentru Putin! Anunțul venit direct de la Kiev: Am câștigat…

ExterneLovitură totală pentru Putin! Anunțul venit direct de la Kiev: Am câștigat…

Lovitură totală pentru Putin! Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un nou mesaj nocturn în care precizează că forțele ucrainene rezistă la atacurile violente din Soledar. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei spune că orașul acesta este distrus.

Lovitură totală pentru Putin! Anunțul venit direct de la Kiev:  Rusia și-a intensificat atacurile în jurul orașului Bahmut, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, și în special în jurul orașului Soledar, situat la câțiva kilometri la nord de Bahmut. Potrivit viceministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, trupele rusești au început un alt asalt major.

Forțele ucrainene au respins o încercare anterioară de a cuceri orașul, dar un număr mare de unități Wagner au revenit rapid, desfășurând noi tactici și mai mulți soldați sub acoperire de artilerie grea, a declarat Maliar pe Telegram.

„Inamicul calcă literalmente peste cadavrele propriilor soldați, folosind artilerie în masă, sisteme MLRS și mortiere”, a adăugat ea, explicând că atacatorii au fost extrași din cele mai bune rezerve Wagner.

Până în prezent, forțele rusești nu au reușit să captureze orașul Soledar, în ciuda „încercării lor disperate de a lua cu asalt orașul din diferite direcții” și în ciuda faptului că au aruncat în luptă „cele mai profesioniste unități ale wagnerilor”, a declarat colonelul general Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, referindu-se la grupul de mercenari Wagner, legat de Kremlin.

Oficialii ucraineni spun că își întăresc forțele în jurul Bahmut și resping atacurile constante ale luptătorilor wagnerieni, al căror lider, omul de afaceri Evgheni Prigozhin, vizează imensele mine subterane din zonă.

Forțele ucrainene rezistă în Bahmut

În discursul său video nocturn de luni, președintele Volodimir Zelenski a declarat că rezistența forțelor ucrainene care au luptat împotriva valurilor de atacuri din Donbas a ajutat țara să câștige timp și să se întărească.

„Datorită rezilienței soldaților noștri din Soledar, am câștigat pentru Ucraina timp suplimentar și forță suplimentară”, a spus el.

Un oficial american a declarat că Prigozhin, un aliat puternic al președintelui rus Vladimir Putin, are în vizor rezervele de sare și ghips din minele din zonă, dar Prigozhin a mai spus că vrea să pună mâna pe tunelurile subterane vaste din zonă, în care pot încăpea un număr mare de tancuri și alte tipuri de armament, scrie VOA News.

Orașul Soledar este distrus

Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, a raportat că orașul Soledar, care a fost mult timp o țintă a ofensivei rusești Bahmut, este „practic distrus”.

Armata ucraineană a declarat că au fost trimise întăriri la Soledar și că se face totul pentru a respinge inamicul.

„Acolo au loc lupte brutale și sângeroase-106 bombardamente într-o singură zi”, a declarat Cherevatyi la televiziunea ucraineană.

Potrivit Reuters, Andriy Yermak, șeful statului major prezidențial ucrainean, a declarat că Moscova a suferit pierderi uriașe pentru a încerca să justifice mobilizarea rezerviștilor, dar că nu a reușit. „Isprava soldaților noștri este titanică”, a scris el pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Vezi si alte articole...