joi, iulie 18, 2024

Luxul de a avea o locuinţă. Românii, obligaţi să achite taxe mai mari la stat

ActualitateLuxul de a avea o locuinţă. Românii, obligaţi să achite taxe mai mari la stat

Procurarea unei locuinţe devine tot mai anevoioasă pentru români. Pe lângă Pe lângă preţurile pipărate la imobile, doritorii de a avea o locuinţă proprie vor trebui să plătească taxe mai mari la stat.

Taxe impuse la vânzarea imobilelor în România s-au majorat. Astfel, doritorii de a-şi procura o locuinţă vor suporta cheltuli suplimentare, de câteva mii de euro.

Taxele la vânzarea imobilelor. Cum se calculează

În ceea ce privește impozitul la vânzarea unui imobil în 2024, pentru o garsonieră, acesta va crește de la 144 de lei la 164 de lei pe an.

Pentru un apartament cu două camere, taxele vor crește cu 30 de lei, ajungând la 220 de lei. În timp ce pentru un apartament cu trei camere, suma va depăși 330 de lei anual.

taxe

Locurile de parcare de reședință, mai scumpe

Tarifele pentru locurile de parcare de reședință vor înregistra. o creștere de 14%

Astfel, costul acestora va atinge aproape 350 de lei în periferia Capitalei și aproximativ 700 de lei în zona centrală. Ca și în trecut, cei care își achită obligațiile fiscale în primele trei luni ale anului vor beneficia de o reducere de 10%.

Taxele afectează chiriile

Chiar și cei care optează să rămână în chirie vor plăti cu aproape 20% mai mult.

taxe

În ultima lună a anului 2023, mulți români s-au grăbit să semneze precontracte pentru apartamente noi. Beneficiind astfel de cota redusă de TVA.

Pentru prima locuință cu o valoare sub 120.000 de euro, TVA-ul este de 9%. Dar pentru a doua, acesta crește la 19%.

Aceeași rată de 19% se aplică și la proprietățile care depășesc pragul de 120.000 de euro.

De exemplu, pentru o diferență de preț de doar 3.000 de euro la un apartament, un român plătește cu peste 12.000 de euro mai mult TVA, potrivit Observator News.

O soluție pentru a evita aceste taxe este achiziționarea locuinței direct de la proprietar.

În București, prețurile pentru locuințe încep de la 50.000 de euro pentru o garsonieră și ajung la peste 150.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere.

Vezi si alte articole...