vineri, aprilie 26, 2024

Marea majoritate a românilor subestimează impactul unui cutremur 

ImobiliareMarea majoritate a românilor subestimează impactul unui cutremur 

Doar jumătate dintre români declară că au luat în considerare riscul seismic al clădirii în care s-au mutat, preponderent cei din regiunile extracarpatice (București-Ilfov, Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia), arată o analiză Storia și Imobiliare.ro.

Mai mult, 47% dintre respondenții studiului, în special cei peste 55 de ani, consideră că în România există clădiri cu 0 risc seismic. Dar, conform Re:Rise, orice clădire dintr-o zonă geografică expusă cutremurelor va avea un anumit grad de risc seismic.

În cazul în care un imobil nu apare pe lista celor expertizate tehnic, acest lucru indică faptul că acel imobil nu a fost expertizat, nicidecum că nu ar prezenta risc seismic. În situația în care un imobil a fost expertizat și catalogat conform normelor, imobilul intră în clasa de Risc Seismic IV (cea mai sigură).

Rezultatele studiului confirmă faptul că vârsta respondenților influențează greșit percepția acestora despre cutremure. Cu cât crește vârsta respondenților, cu atât este mai mare și tendința de a crede în mituri.

O evaluare corectă făcută de mai mult de 66% dintre respondenți este cea a numărului de clădiri cu risc de colaps la următorul cutremur major – peste 2.000 dintre cele expertizate tehnic. Bucureşti este și capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic.

În prezent, pe lista Primăriei, deci doar a clădirilor expertizate, figurează peste 2.000 de imobile foarte vulnerabile la următorul cutremur, incluse in categoriile Risc Seismic grad I, Risc Seismic grad II și în categoriile de urgență.

CITEȘTE ȘI: A fost recepționat primul imobil consolidat de Primăria București

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...