sâmbătă, iunie 15, 2024

Metoda Hanen: ce este și cum ajută copilul de 1 an să își dezvolte limbajul

MedicalMetoda Hanen: ce este și cum ajută copilul de 1 an să își dezvolte limbajul

Metoda Hanen este un program de intervenție timpurie bazat pe dovezi, conceput pentru a ajuta copiii mici cu întârzieri de limbaj sau vorbire. Programul se concentrează pe instruirea părinților ca parteneri primari în dezvoltarea limbajului copilului lor.

Principiile cheie ale Metodei Hanen includ:

Abordare centrată pe părinți: Părinții sunt învățați strategii specifice pentru a încuraja și a modela comunicarea verbală a copilului lor în viața de zi cu zi.

Interacțiune socială: Se pune accent pe crearea de oportunități pentru ca bebelușul să interacționeze și să comunice cu cei din jur, într-un mod distractiv și plin de bucurie.

Răspuns sensibil: Părinții sunt învățați să fie receptivi la indiciile verbale și nonverbale ale copilului lor și să le răspundă prompt și cu entuziasm.

Rutină și structură: Se utilizează rutine zilnice previzibile pentru a oferi context și predictibilitate pentru comunicare.

Comunicare pozitivă: Se promovează o atmosferă pozitivă și de susținere, care încurajează explorarea și experimentarea limbajului.

Cum ajută Metoda Hanen copiii de 1 an să își dezvolte limbajul?

Metoda Hanen poate ajuta copiii de 1 an să își dezvolte limbajul în mai multe moduri:

Creșterea frecvenței interacțiunilor verbale: Părinții învață cum să inițieze, să mențină și să extindă conversațiile cu copiii lor, oferindu-le mai multe oportunități de a exersa comunicarea.

Îmbunătățirea calității interacțiunilor verbale: Părinții învață cum să folosească un limbaj clar, simplu și bogat în modele, care să stimuleze interesul copilului pentru comunicare.

Promovarea diverselor tipuri de comunicare: Părinții sunt încurajați să folosească gesturi, expresii faciale și contactul vizual pentru a completa comunicarea verbală și a facilita înțelegerea.

Crearea unui mediu favorabil învățării limbajului: Părinții învață cum să transforme rutinele zilnice în oportunități de învățare a limbajului, făcând din comunicare o parte naturală a vieții de zi cu zi.

Cine poate beneficia de Metoda Hanen?

Metoda Hanen poate fi benefică pentru o gamă largă de copii mici cu: copiii cu întârziere de limbaj receptiv (dificultăți de a înțelege limbajul), copiii cu tulburări ale spectrului autist (TSA); copiii cu sindrom Down; copiii cu alte deficiențe de dezvoltare.

Este important de reținut că Metoda Hanen nu este un substitut pentru evaluarea și intervenția profesională a unui logoped. Dacă sunteți îngrijorată de dezvoltarea limbajului copilului dumneavoastră, este important să consultați un logoped pentru o evaluare completă și un plan de tratament individualizat.

Vezi si alte articole...