miercuri, februarie 21, 2024

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, demască planurile Rusiei de a diviza Chișinăul și Kievul

ActualitateMihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, demască planurile Rusiei de a diviza Chișinăul și Kievul

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a denunțat eforturile Kremlinului de a tensiona relațiile dintre Chișinău și Kiev, numindu-le „încercări insidioase”.

Mihailo Podoliak a sugerat că presupusele acțiuni de filare a diplomaților ucraineni la Chișinău sunt parte a unei scheme elaborate de Kremlin pentru a instiga conflicte între cele două capitale.

Mihailo Podoliak denunță planurile Kremlinului de a diviza Chișinăul și Kievul

Consilierul lui Zelenski a declarat că aceste mesaje trebuie interpretate ca o tentativă primitivă și deja tradițională pentru serviciile secrete rusești de a iniția o campanie media pentru discreditare.

Această campanie are misiunea de a stârni conflict între cele două țări, cu scopul de a provoca reacții și declarații răutăcioase.

„Acum, există foarte multe canale de comunicare între guvernele noastre, la multe nivele. Această provocare nu costă nici cât un ou clocit.

Repet, este o provocare banală și primitivă în stilul Federației Ruse, nimic mai mult. O tentativă standart de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze o avalanșă de declarații negative”, a subliniat Mihailo Podoliak.

Mihailo Podoliak

Relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina, solide

Potrivit lui Mihailo Podoliak, relațiile dintre Chișinău și Kiev sunt extrem de solide și astfel de încercări nu pot afecta încrederea dintre cele două state.

Totodată, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a pus la îndoială afirmațiile jurnalistei Natalia Morari.

Aceasta susținea că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene despre presupusa filare a diplomaților ucraineni de către serviciile moldovenești.

Diplomatul a exprimat îndoiala asupra acestor informații, menționând că Morari este catalogată în baza de date Mirotvoreț ca dușman al Ucrainei, iar partenerul ei, Veaceslav Platon, cunoscut ca fiind un raider de top în CSI, a fost reținut în 2016 în Ucraina de către propriile servicii secrete.

Avertismentul SIS despre manipularea relațiilor moldo-ucrainene
Declarațiile lui Mihailo Podoliak vin în contextul în care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis o avertizare referitoare la o campanie de dezinformare și manipulare cu scopul de a afecta relațiile dintre autoritățile Republicii Moldova și Ucrainei.

Mihailo Podoliak

Conform SIS, obiectivele acestei campanii includ compromiterea relațiilor diplomatice moldo-ucrainene, subminarea încrederii și a cooperării la diverse niveluri între autoritățile celor două țări.

De asemenea, vizează reducerea interoperabilității în asigurarea securității regionale între instituțiile de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și Ucrainei, potrivit voceabasarabiei.md.

Vezi si alte articole...