vineri, aprilie 19, 2024

Ministrul Energiei: Ar fi o greşeală să credem că vom avea parte de un an uşor. Ci din contră. Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită

EconomieMinistrul Energiei: Ar fi o greşeală să credem că vom avea parte de un an uşor. Ci din contră. Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze...

Ministrul Virgil Popescu a participat la Baku Energy Week, unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul energiei, cu tradiţie, la care participă în fiecare an.

”Astăzi, la forum, am făcut un schimb foarte important de idei la panelul cu tema ”New energy order in the transition period” cu Parviz Shahbazov – ministrul Energiei din Azerbaijan, Baroneasa Nicholson of Winterbourne – Trimisul comercial al prim- ministrului britanic pentru Azerbaidjan, Cristina Lobillo Borrero, director al Energy Policy–Directorate−General for Energy, Comisia Europeană, Jozef Sikela, ministrul Industriilor şi Comerţului din Cehia, Lin Shanqing Vice−Administrator al Administraţiei Naţionale pentru Energie, China, Musadik Malik, ministrul de stat petnru petrol, Pakistan, Péter Sztáray, secretar de stat pentru Securitate Energetică, Ungaria, Constantin Borosan, secretar de stat la ministerul Energiei, Republica Moldova, Guy Lentz, secretar general la International Energy Charter şi de Gordon Birrell, vicepreşedinte executiv la BP”, spune ministrul.

Cu această ocazie el a transmis că ar fi o greşeală să credem că vom avea parte de un an uşor, ci din contră.

”Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele şi rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum şi cu energie curată.

Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat. Pentru că România va continua să susţină Republica Moldova cu aprovizionare cu energie. De aceea diversificăm sursele de producţie, iar în România energia nucleară este o componentă importată a viitorului mix energetic. Cu energia obţinută la Unităţile 3 şi 4, dar şi de la reactoarele modulare mici vom putea apoviziona şi pe viitor Republica Moldova”, mai spune oficialul.

Cooperarea şi investiţiile sunt acţiuni cheie pentru a obţine independenţa şi securitatea energetică.

De asemenea, ministrul a avut miercuri o întâlnire de lucru, la Baku, cu ministrul Economiei din Azerbaijan Mikayil Jabbarov, cu care a discutat despre direcţiile viitoare ale relaţiilor bilaterale, despre întărirea cooperării economice dintre ţările noastre.

”Am continuat dialogul şi pe marginea iniţiativelor care vizează consolidarea parteneriatului în domeniul energiei, inclusiv extinderea portofoliului Socar în România. Îi mulţumesc ministrului Jabbarov pentru deschidere şi susţinere”, spune Virgil Popescu.

 

Vezi si alte articole...