joi, mai 23, 2024

Municipiul București ar putea primi bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Din OrasMunicipiul București ar putea primi bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Ministrul dezvoltării, Cseke Atilla, a declarat că Municipiul București va primi fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, iar primele 50 de proiecte depuse în cadrul programului au fost deja selectate. Potrivit ministrului, printre aceste proiecte se numără 19 unități de învățământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și 3 unități de sănătate. Autoritățile locale urmează să depună documentele necesare pentru a primi finanțarea.

În plus, clădirile din București se află pe lista clădirilor cu risc seismic care vor fi consolidate, alături de alte clădiri din județele Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Potrivit Antena 3 CNN, suma totală necesară pentru consolidarea clădirilor este de 738 de milioane de lei. Conform unui comunicat emis de Ministerul Dezvoltării:

Odată încheiate aceste contracte, având în vedere că finanțarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziție publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare.
După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii”.

Potrivit experților, clădirile care prezintă riscul de prăbușire în cazul unui cutremur puternic sunt cele construite înainte de 1963 și cele edificate între anii 1990 și 2000. Alexandru Cojocaru, un expert în rezistența clădirilor la seisme, a explicat că:

Ce s-a construit între 1990 și 2000 s-a construit într-o vreme când nu exista PUB-ul Bucureştiului şi nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiilor de construire. Drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de şapte milioane – plătibilă jumătate în 48 de ore – şi intra în legalitate.
 

În București, există un risc ridicat ca aproximativ 1000 de clădiri să se prăbușească în cazul unui cutremur puternic, iar alte 2.300 de clădiri ar fi avariate, potrivit unui raport al Institutului de Studii și Cercetări pentru Situații de Urgență (ISCU). Capitala României se află printre primele 10 orașe vulnerabile din lume din cauza pericolului seismic.

În plus, imobilele din Centrul Vechi al Bucureștiului ar putea să nu mai fie disponibile pentru închiriere sau organizarea de evenimente din cauza numărului mare de clădiri cu bulină roșie din zonă. Se pare că proiectul privind interzicerea închirierii acestor imobile a fost propus de Ministerul Dezvoltării.

Vezi si alte articole...