Deși depresia este una dintre cele mai frecvente și mai distructive boli, miturile despre antidepresive sunt încă răspândite. Acest grup de medicamente are o gamă largă de aplicații, deoarece afectează zonele creierului responsabile pentru starea de spirit și emoții, precum și funcțiile mentale de care depinde bunăstarea noastră.
Antidepresivele le permit oamenilor să vadă lucrurile pozitive din viață, în timp ce experiențele negative provoacă emoții mai puțin neplăcute.
„Antidepresivele afectează, de asemenea, toleranța la stres, forța emoțiilor resimțite. Esența acestor medicamente nu constă în faptul că reglează nivelul acestui sau al acelui neurotransmițător, ci în faptul că schimbă modul de a trăi, permițându-vă să priviți realitatea fără a vă deprima. După ce iau aceste medicamente, pacienții mei spun: „Nu mai sunt atât de îngrijorat, nu mai sunt nervos”, spune Piotr Gałecki, șeful Departamentului de Psihiatrie pentru adulți de la Universitatea de Medicină din Lodz.
„Niciun antidepresiv nu schimbă personalitatea. Este exact opusul. Le permite pacienților să revină la ei înșiși”, adaugă el. Medicamentele îi ajută pe pacienți să se recupereze prin reducerea simptomelor distructive. Persoanele care trăiesc cu depresie datorită antidepresivelor, încep în sfârșit să se simtă bine.
Nivelul de testosteron s-ar putea modifica din cauza unui stil de viață nesănătos
Testosteronul, care este produs în testicule, afectează nu numai creșterea mușchilor și a părului, ci și calitatea generală a vieții. Cercetările arată că, în general, bărbații au din ce în ce mai puțin în fiecare deceniu. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se datorează în principal unui stil de viață nesănătos și unei rate mai mari de obezitate. Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați se manifestă prin reducerea dorinței sexuale, mai puține erecții spontane, disfuncții erectile și chiar impotență. Bărbații ar trebui să fie atenți și dacă simt oboseală severă sau lipsă de motivație, dacă au probleme de concentrare, dacă mușchii sunt slabi sau dacă sânii cresc în mod disproporționat.
Un stil de viață nesănătos, obiceiurile proaste, dar și diverse boli pot cauza lipsa sau dezechilibrul acestuia. O scădere a testosteronului poate fi cauzată de o tulburare tiroidiană, depresie, obezitate, inflamații și leziuni sau utilizarea excesivă de opiacee.
„Bărbații care ridică greutăți și vor să câștige rapid masă musculară folosesc uneori steroizi, care determină o scădere a producției de testosteron. De asemenea, poate fi cauzată de stres, de consumul excesiv de alcool și de alimente care conțin fitoestrogeni – de exemplu, produsele din soia, semințele de susan și de in”, explică profesorul asociat de endocrinologie Soňa Kiňová, care lucrează la Spitalul Universitar din Bratislava.
Surse: Newsweek, Polonia, Refresher, Slovacia