duminică, mai 19, 2024

O studentă româncă din Marea Britanie nu recomandă universitățile din Occident: Este foarte greu pentru un student ortodox să facă parte din colectivele de-acolo. Trebuie să te autocenzurezi tot timpul

MedicalO studentă româncă din Marea Britanie nu recomandă universitățile din Occident: Este foarte greu pentru un student ortodox să facă parte din colectivele de-acolo. Trebuie să te autocenzurezi tot...

Daria Gușă este o studentă româncă de la Universitatea St. Andrews din Scoția, Marea Britanie.

Într-un dialog cu avocatul Florentin Țuca, Daria a spus că universitățile occidentale au fost acaparate de „extremismul liberal” și că din acest motiv, este foarte greu pentru „un student ortodox” să se integreze.

„Acest curent liberal, extremist liberal aș spune, a luat cu asalt toate facultățile din Marea Britanie. Eu am făcut liceul la Viena și eram cumva, pregătită. Dar eu trăiesc o viață dublă: cum mă pot exprima în România nu mă pot exprima și acolo.

Trebuie să fiți pregătiți să vă autocenzurați aproape tot timpul. De cele mai multe ori, când sunt în Marea Britanie trebuie să tac. Societatea de-acolo este controlată de aceste idei de tip LGBT, schimbări climatice. Și nu poți spune nimic împotriva narativului oficial.

Pentru studenții români este foarte greu: pentru că nu suntem chinezi, care nu știu nimic despre ce se întâmplă-n Europa. Dar totuși, deși facem parte din Occidentul colectiv, NATO și UE, este foarte greu pentru un student ortodox să facă parte din colectivele de-acolo”, a spus ea.

Studenta a declarat că nu recomandă părinților români sau tinerilor să aleagă Universitățile din Vest, pentru că acolo există o puternică auto-cenzură a celor care nu sunt de acord cu mainstreamul.

Din punctul ei de vedere, românii au încă ortodoxia, care le conferă niște valori și principii.

„Eu cred că ortodoxia e cel mai mare avantaj pentru tinerii români. Cred că până la urmă, acestea sunt de fapt probleme Occidentului: nu mai există niciun curent unificator.

La mine la școală 35% se declară LGBT, 27% că au o dizabilitate, etc, doar 20% declară că au o religie. Ceea ce este foarte puțin. Ăsta este avantajul nostru în România: că încă avem ceva în care să credem, încă avem anumite principii care ne sunt date de țară și de părinți și trebuie să păstrăm acest lucru”, a adăugat ea.

Vezi si alte articole...