miercuri, februarie 21, 2024

Parcul Natural Văcărești are, în sfârșit, regulament

Din OrasParcul Natural Văcărești are, în sfârșit, regulament


Parcul Natural Văcărești are, în cele din urmă, regulament, un document deosebit de important pentru gestionarea și conservarea „Deltei din București”. Regulamentul a fost aprobat de către Ministerul Mediului, iar instituția responsabilă cu implementarea acestuia este Administrația Parcul Natural Văcărești, care se află sub autoritatea Primăriei Generale a Capitalei.

În Regulamentul Deltei Văcărești, se stipulează următoarele:

 1. Este strict interzisă aprinderea focului, inclusiv utilizarea lampioanelor, materialelor pirotehnice, focurilor de artificii, petardelor și a altor dispozitive similare.
 2. Fumatul este interzis în interiorul parcului, cu excepția a trei zone special semnalizate la intrările principale ale parcului.
 3. Accesul cu vehicule motorizate, inclusiv trotinete electrice, este interzis în parcul natural.
 4. Animalele de companie sunt permise în parc doar dacă sunt ținute în lesă, iar proprietarii sunt obligați să curețe excrementele produse de acestea. Pentru câinii agresivi și periculoși, se impune utilizarea botniței.
 5. Este necesară o atenție deplină față de flora și fauna parcului. Orice formă de vătămare, recoltare, capturare, ucidere, culegere, tăiere, dezrădăcinare sau distrugere intenționată a speciilor de floră și/sau faună sălbatice este strict interzisă, indiferent de stadiul de dezvoltare.
 6. Perturbarea sau deranjarea speciilor sălbatice în timpul perioadelor de reproducere, cuibărire, creștere, hibernare și migrație este interzisă.
 7. Orice formă de deteriorare sau distrugere a habitatelor de reproducere, cuibărire sau odihnă a speciilor sălbatice este interzisă.
 8. Comercializarea, deținerea fără drept și transportul în scop comercial al speciilor de floră și/sau faună sălbatice este strict interzis.
 9. Este interzisă abandonarea sau incinerarea deșeurilor de orice fel. Vizitatorii sunt responsabili de evacuarea propriilor deșeuri generate în timpul vizitei în zonă.
 10. Cu toate acestea, în Parcul Natural Văcărești, este permisă culegerea plantelor medicinale, ciupercilor și fructelor comestibile, enumerate într-o anexă a regulamentului, exclusiv pentru consumul personal.

În Delta Văcărești există și alte reguli stricte, cum ar fi:

 1. Nu este permisă utilizarea detergenților sau a săpunurilor de orice fel pentru spălarea în apelor Parcului Natural Văcărești.
 2. Spălarea animalelor, a vehiculelor (automobile, motociclete, biciclete) sau a altor obiecte în apele din Parcul Natural Văcărești este interzisă.
 3. Nu este permisă utilizarea iluminatului artificial în orice mediu, amplasament sau durată, cu excepția cazurilor în care este necesar pentru activitățile Administrației Parcului Natural Văcărești și când este utilizat un iluminat artificial de intensitate scăzută, în condiții de lumină naturală redusă, fără a perturba fauna.
 4. Activitățile de vânătoare și pescuit sunt interzise. Este interzisă și purtarea, deținerea sau utilizarea oricărei arme și muniții în parc.
 5. Nerespectarea oricărei prevederi din Regulamentul Parcului Natural Văcărești este considerată o contravenție și se sancționează cu amendă, care poate varia de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON) pentru persoane fizice și de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON) pentru persoane juridice.

Regulamentul poate fi citit, în întregime, Aici.

Vezi si alte articole...