duminică, februarie 25, 2024

Peste 130.000 de pubele vor fi distribuite în teren, atât la blocuri, cât și la case. Începe colectare selectivă în Sectorul 2

Din OrasPeste 130.000 de pubele vor fi distribuite în teren, atât la blocuri, cât și la case. Începe colectare selectivă în Sectorul 2

În Sectorul 2, va începe implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor. Primăria Sectorului 2 anunță distribuirea a peste 130.000 de containere în teren, atât la blocuri, cât și la case. Această inițiativă va permite colectarea deșeurilor în 5 fracții distincte.

„Primăria Sectorului 2 implementează în teren unul din cele mai mari proiecte de salubrizare din București din ultimii 30 de ani, un proiect cu finanțare nerambursabilă, ce va transforma radical modul în care sunt colectate, transportate și reciclate deșeurile în Sectorul 2”, declară PS2.

Infrastructura de salubritate din Sectorul 2 va fi revizuită în întregime pentru a îmbunătăți gradul de reciclare a deșeurilor. Peste 130.000 de containere vor fi distribuite atât la blocuri, cât și la case.

Această schimbare va permite colectarea separată a deșeurilor în cinci fracții distincte: Hârtie/Carton, Sticlă, Plastic/Metal, Deșeuri menajere și Biodeșeuri. Primăria Sectorului 2 a anunțat că echipamentele necesare au fost deja achiziționate și urmează să fie distribuite în teren. Sectorul 2 dispune de 46 de autocompactoare noi, de ultimă generație, echipate cu software pentru cântărire, monitorizare și control, 133.584 de pubele și 2.500 de module pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

„E un proiect absolut necesar pentru Sectorul 2. Nu vom mai avea saci galbeni cu gunoaie depozitați pe spațiul public, la marginea trotuarelor. Avem deja aceste echipamente achiziționate, iar în perioada următoare pubelele vor ajunge la casele oamenilor. Pentru distribuția în teren a pubelelor vom organiza o procedură de licitație în cel mai scurt timp”, a precizat Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2.

Proiectul va contribui la sporirea volumului de deșeuri reciclabile și la valorificarea acestora, în scopul evitării depozitării acestora la groapa de gunoi.

„Vom demara în cel mai scurt timp procedurile pentru montajul în teren a celor 2.500 de unități mobile metalice în care vor fi amplasate pubelele, pentru a nu fi vandalizate sau deteriorate, iar ulterior vom distribui către asociațiile de proprietari și case individuale cele peste 130.000 de pubele pentru precolectare separată pe fracții. Ne pregătim din vreme pentru a trece la un sistem de colectare selectivă de la 2 fracții – câte avem în prezent – la 5 fracții separate”, a declarat Elena Tudose, Administratorul Public al Sectorului 2.

Echipa dedicată proiectului, împreună cu inspectorii specializați din cadrul PS2, a identificat în teren locațiile pentru amplasarea celor 2.500 de module în Sectorul 2, luând în considerare și preferințele exprimate de locuitorii Bucureștiului.

Proiectul, intitulat „Infrastructură de colectare separată pentru atingerea obiectivelor de reciclare a deșeurilor din Sectorul 2”, beneficiază de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Valoarea totală a contractului este de 114.769.965,85 lei, din care 96.540.603 lei reprezintă valoarea totală eligibilă.

Vezi si alte articole...