duminică, mai 26, 2024

Peste jumătate dintre români se așteapă ca prețurile locuințelor să scadă în 2023

ImobiliarePeste jumătate dintre români se așteapă ca prețurile locuințelor să scadă în 2023

Întrebați cum se așteaptă să evolueze prețurile locuințelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro și OLX se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ (35%), ușor (24%) sau să stagneze (14%).

Respondenții din agenții imobiliare se așteaptă în mai mare măsură ca prețurile să scadă ușor (42%) sau să stagneze (26%), și în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%).

În privința evoluției prețului chiriilor la apartamente în 2023, atât utilizatorii privați cât și agenții imobiliari prevăd creșteri ușoare – opțiune aleasă de 51% dintre agenți și de 25% dintre utilizatorii privați.

Așteptări diferite s-au înregistrat la capitolul scăderilor întrucât doar 9% dintre profesioniști anticipează scăderi, comparativ cu 31% dintre respondenții privați.

Totodată, atât agenții (31%), cât și utilizatorii privați (21%) se așteaptă ca prețurile să stagneze în 2023.

La capitolul evoluției dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenții imobiliari par mai optimiști decât respondenții privați (proprietari, cumpărători și chiriași).

Deși ambele categorii se așteaptă, în primul rând, la creșteri ușoare, sunt menționate și creșteri majore, așteptate de 21% dintre respondenții privați versus 14% dintre agenții imobiliari.

Așadar, 52% dintre agenți se așteaptă ca dobânzile să crească, 29% se așteaptă să scadă ușor sau semnificativ și 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporție de 46% creșteri, scăderi (27%) și stagnări 11%.

CITEȘTE ȘI: Creștere spectaculoasă a numărului de imobile vândute în luna iunie

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...