Nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă considera a fi norme democratice, după anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut a fost luată în considerarede administraţia Trump pentru excluderea României din Programul Visa Waiver, au scris jurnaliștii de la POLITICO.
De ce a fost exclusă România din programul Visa Waiver
Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunţat în luna martie că România a pierdut accesul la programul Visa Waiver, parţial pentru a „asigura securitatea frontierelor şi a imigraţiei”.
POLITICO invocă însă un memorandum intern al Consiliului de Securitate Naţională (NSC), obţinut de corespondentul său la Casa Albă Daniel Lippman, care arată că administraţia Trump a luat în considerare şi un alt factor: nerespectarea de către România a ceea ce Casa Albă considera a fi norme democratice, după anularea alegerilor de anul trecut.
Jurnaliștii de la Politico consideră că JD Vance s-a enervat pentru că fostul candidat Călin Georgescu nu a fost lăsat să candideze la alegerile din luna aceasta.
Respingerea candidaturii lui Georgescu l-a enervat pe Vance
„România a atras furia vicepreşedintelui JD Vance pentru că l-a împiedicat pe politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu să candideze din nou luna aceasta la alegerile repetate, pe care le câştigase anul trecut şi care ulterior au fost anulate”, notează POLITICO.
Memorandumul conţine un „rezumat al concluziilor” şedinţei comitetului de coordonare a politicii NSC din 14 martie şi arată că au existat unele disensiuni interne legate de această decizie. Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că „eliminarea României din program ar putea dăuna imaginii SUA”, conform documentului.
Cu toate acestea, comitetul, condus de directorul senior NSC pentru Europa şi Eurasia, Andrew Peek, a afirmat că este important ca România „să respecte procesul democratic şi să desfăşoare alegeri libere, corecte şi transparente.”
Întâlnirea a fost convocată pentru a decide cum poate contribui SUA la „un efort mai amplu al administraţiei de a preveni degradarea normelor şi practicilor democratice în Europa”, potrivit memorandumului citat de POLITICO.
„Protejarea integrităţii sistemului nostru de imigraţie şi vize este esenţială pentru securitatea naţională”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru National Security Daily – Newsletter-ul POLITICO.
Există cerințe stricte
„Există cerinţe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, iar nu era clar dacă România le îndeplinea cu adevărat atunci când administraţia Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. De asemenea, avem îngrijorări cu privire la acţiuni antidemocratice în Europa, inclusiv utilizarea sistemului juridic împotriva anumitor puncte de vedere”, a mai declarat aceeaşi sursă.
Purtătoarea de cuvânt a DHS, Tricia McLaughlin, a declarat că instituţia este „recunoscătoare pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor în consolidarea cooperării în domeniul securităţii” şi că ţara ar putea fi reevaluată pentru includerea în program în viitor.
Un purtător de cuvânt al ambasadei României a declarat că astfel de consideraţii legate de normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” şi că „pe baza evaluării agenţiilor americane care au condus la includerea în programul VWP, România a îndeplinit cerinţele legale ale programului”, relatează POLITICO.
„România îşi reafirmă disponibilitatea deplină de a se angaja în discuţii cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiaţi, pentru a găsi soluţii privind această chestiune,” a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituţional existent de o autoritate independentă – nu de guvernul român”, a adăugat purtătorul de cuvânt.