”Astăzi, prefectul judeţului a atacat hotărârea CJG prin care au fost alocate fondurile de echilibrare, demers neinspirat, cu efecte dezastruoase pentru programele de investiţii şi nu numai. Aş adăuga că UAT-urile au nevoie de banii aceştia pentru cofinanţările proiectelor pe care le au din PNRR, AFM etc”, a scris, vineri, pe Facebook, preşedintele CJ Giurgiu.
Dumitru Beianu apreciază că orice proiect al comunităţilor are nevoie de cofinanţare.
”Doamna prefect tocmai pe acestea le blochează pentru că primarii giurgiuveni nu îşi vor putea aproba bugetele incluzând aceste fonduri şi le va fi afectată capacitatea financiară pentru asigurarea cofinanţării investiţiilor. Anul trecut, premierul a alocat succesiv două tranşe, din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului, fonduri pentru UAT-urile din judeţul Giurgiu. Am salutat alocările respective, care au permis unui număr de comune şi oraşe să îşi completeze sursele de finanţare. Prin hotărârea adoptată, nu am făcut decât să alocăm sumele corespunzătoare cotei de 6 % din impozitul pe venit pentru a rezolva nevoile financiare ale celorlalte UAT-uri”, a mai transmis preşedintele CJ, publicând lista cu sumele alocate.
La rândul său, prefectul de Giurgiu, Florentina Stănculescu, afirmă că, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2023, aceste sume sunt repartizate la solicitările justificate ale UAT-urilor, conform unor criterii clare, care să confere certitudinea că aceşti bani vor fi folosiţi în scopuri precise.
”Din actele care au stat la baza adoptarii hotărârii în cauză, aşa cum au fost transmise şi către Instituţia Prefectului – judeţul Giurgiu şi postate pe site-ul Consiliului Judeţean Giurgiu, reiese faptul că dintre cele 54 de uat-uri, doar 21 au transmis solicitări pentru alocarea sumelor respective. În aceste condiţii, cum poate fi legală o hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu prin care se alocă sume tuturor celor 54 de UAT-uri, dacă doar 21 au transmis solicitări pentru a le primi?!”, a transmis, vineri seară, prefectul de Giurgiu.
Aceasta acuză CJ că a repartizat sumele fără niciun criteriu.
”Cum poate fi legală o hotărâre a Consiliului Judeţean Giurgiu prin care se alocă sume mai mari pentru anumite UAT-uri şi mai mici pentru altele, în absenţa oricărui criteriu?! Care sunt criteriile pe baza cărora preşedintele Beianu a repartizat aceşti bani sau, mai degrabă, pe care i-a „împrăştiat” după bunul plac?! Sunt întrebări de bun-simţ, pentru care cetăţenii întregului judeţ Giurgiu merită un răspuns clar şi corect”, a mai transmis prefectul de Giurgiu.