miercuri, mai 31, 2023

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia vrea interzicerea tranzitului camioanelor poloneze pe teritoriul ţării

EconomiePreşedintele Dumei de Stat din Rusia vrea interzicerea tranzitului camioanelor poloneze pe teritoriul ţării

Într-o declaraţie, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, a declarat că Polonia trebuie pedepsită pentru că ”a trădat memoria istorică” a eliberării ţării de către Uniunea Sovietică de sub Germania nazistă, cu o serie de acte ostile care acţionează împotriva Moscovei.

În comentariile care vor aprofunda cearta cu Varşovia, Volodin a afirmat că Polonia a existat ca stat doar ”mulţumită ţării noastre” şi că Varşovia ar trebui să plătească Rusiei peste 750 de miliarde de dolari pentru a o compensa pentru investiţiile sovietice în ţară după cel de-al Doilea Război Mondial.

El a spus că Polonia ar trebui să restituie şi teritoriul pe care l-a primit după război.

Nu a existat nicio reacţie imediată la comentariile sale de la Varşovia.

Volodin a declarat că o comisie parlamentară va începe să ia în considerare interzicerea intrării camioanelor poloneze pe teritoriul rus, cel mai devreme luni.

O astfel de măsură, a spus el, ar cauza Poloniei dureri financiare semnificative şi pierderi de locuri de muncă.

Relaţiile tensionate ruso-polone s-au deteriorat şi mai mult de la războiul din Ucraina, ceea ce Moscova numeşte ”o operaţiune militară specială”, Varşovia poziţionându-se drept unul dintre aliaţii cheie ai Kievului.

Luna trecută, Rusia a promis că va răspunde dur la ceea ce spunea că este confiscarea ilegală de către Polonia a şcolii ambasadei sale din Varşovia, un act pe care l-a numit o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

În martie 2022, Polonia a declarat că a expulzat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei.

 

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro